Postoje dani kada vam se ne da zamarati s velikom hrpom suđa, a za te dane stvoreni su ovi recepti. Ova jela su savršena za sve osobe koje nemaju vremena, a posebno za studente koji žive u domu.
Jedino što vam je potrebno su mikrovalna pećnica i lončić. Ako ste vegetarijanac ili vegan u tranziciji i muku mučite s kompliciranim receptima, ovdje ćete pronaći spas! Svi recepti prikladni su za vegane i uključuju jednu porciju!
Kus-kus burrito
Ovaj burrito je kao stvoren za sve koji vole meksičku hranu, a brzo je gotov.
Sastojci:
1 šolja kus-kusa
pola šolje + 1 kašika vrele kipuće vode
1 kašičica kumina
1 kašičica praha bijelog luka
pola crnog kuhanog graha ili procijeđenog graha iz konzerve
pola šolje kukuruza
2 – 3 kašike salse
kriška avokada (po želji)
sok 1/4 limuna (po želji).
Priprema
U srednje veliku zdjelicu stavite kus-kus, kumin, prah bijelog luka i vrelu vodu. Pokrijte tanjirom na tri minute, a za to vrijeme spremite ostale sastojke.
Nakon tri minute kuskus je gotov, lagano ga pomiješajte. Dodajte grah, kukuruz, salsu i avokado na vrh.
Iscijedite limun, dobro promiješajte i uživajte!
Stirfry recept
Povrće, tofu i orijentalni začini – sve to čini brz ručak kojem ćete se rado vraćati.
Sastojci:
1,5 – 2 šolje smrznutog povrća
pola paketa tvrdog ili jako tvrdog tofua
1 kašičica praha bijelog luka
1 kašičica praha đumbira
1,5 – 2 kašike soja sosa ili tamari umaka
1 kašičica sezamovog ulja (po želji).
Priprema
Stavite smrznuto povrće u mikrovalnu pećnicu, poklopite i grijte dvije minute na visokoj temperaturi.
Za to vrijeme narežite tofu na komade.
Dodajte tofu i ostale sastojke u povrće i dobro sve promiješajte. Stavite nepoklopljeno u mikrovalnu na tri minute (ili dok se većina tekućine ne upije).
Servirajte s rižom, kus-kusom ili prilogom po želji.
Slatka tortilja
I na kraju imamo prijedlog i za sladokusce.
Sastojci:
1 tortilja
maslac od kikirikija (koliko želite)
1 banana (narezana na tanke šnite).
Priprema
Jednu polovinu tortilje premažite maslacem od kikirikija (možete i cijelu ako vam odgovara).
Položite šnite banane na maslac od kikirikija.
Presavijte tortilju na pola, drugu polovicu preko namazane polovice s bananom.
Položite direktno na tavu i grijte sve dok tortilja lagano ne poprimi smeđu boju.
Prerežite tortilju na tri ili četiri komada (ovaj korak možete obaviti i prije grilanja na tavi).