Sarajevo

Nikšić primio članove Udruženja rediteljica i reditelja BiH: Vlada FBiH će podržavati bh. produkciju serija i filmova

Sektor bh. kinematografije, kako je naglašeno, jedan je od primjera kulture kao kohezivnog faktora u društvu

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu primio članove Udruženja rediteljica i reditelja BiH.

Uz premijera Nikšića susretu je prisustvovao i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, a uime Udruženja bili su Jovan Marjanović, Dino Mustafić, Ademir Kenović, Jasmila Žbanić, Srđan Vuletić, Una Gunjak, Amra Bakšić Čamo, Nermin Hamzagić, Emina Šehić, Ivana Vasilina.

U saopćenju se navodi da su gosti federalnog premijera upoznali sa aktuelnom situacijom, potencijalima i aktivnostima u bh. kinematografiji, te izazovima sa kojima se trenutno susreću. Naglasili su važnost nastavka produkcije filmskih i serijskih sadržaja, a koji su i na međunarodnom tržištu već ostvarili brojne uspjehe.

Premijer Nikšić ovom prilikom istakao je nespornu podršku uspješnim projektima domaće kinematografije, te dodao da će Vlada Federacije BiH nastaviti podržavati i unapređivati bosanskohercegovačku produkciju serija i filmova. Sektor bh. kinematografije, kako je naglašeno, jedan je od primjera kulture kao kohezivnog faktora u društvu.

Na sastanku je potcrtano da ova podrška razvoju kulturne poslovne politike, osim što donosi povrat uloženih investicija, znači i veliki doprinos ekonomiji, turizmu, zapošljavanju mladih autora, pisaca, glumaca, te ostanku mladih ljudi u BiH, kao i uspješnosti Akademije scenskih umjetnosti. Ukazano je i na značaj privlačenja stranih filmskih produkcija u našu zemlju, zatim razvoja infrastrukturnih potencijala za snimanje filmova i serija, te je istaknuta važnost ispunjenja evropskih standarda u audio-vizuelnoj djelatnosti, navodi se u saopćenju Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.