Profesionalni ruski kuhar Vjačeslav Кrasilnikovje otkrio je recept za punjene paprike koje će se topiti u ustima.
- Kratko natopite paprike
U veću posudu sipajte vodu i posolite pa dodajte paprike i ostavite da se kratko natope. Ovo će vam pomoći da iz paprika lako uklonite sjemenke i peteljke, ali i poboljšat će im okus i ukloniti gorčinu (ako postoji).
- Dobar nadjev je ključan
Uglavnom se za punjene paprike koristi mljeveno meso, a kada kupujete - izaberite ili samo svinjsko ili miješano. Mljeveno meso možete popržiti ili koristiti svježe (izbor je na vama). Ako koristite svježe, na maslacu prodinstajte sjeckani crni luk, koji daje poseban okus jelu, zatim ga dodajte u posudu s mesom i začinite. Dodajte rižu koja se kuha tako što se stavi u lonac, a onda se sipa i vrlo malo vode (nekih 4-5 žlica). Kuha se dok ne upije svu vodu, a ovako pripremljena riža neće upiti svu tekućinu pa će samim time i nadjev biti vrlo sočan.
Ako ipak želite puniti poprženim mesom, njega dodajte u poprženi crni luk (isto na maslacu) i u gotovo meso dodajte rižu koju ste pripremili na isti način kao i za sirovi nadjev. Začinite po želji.
- Rižu zamijenite tikvicama
Umjesto riže u meso dodajte sredinu tikvica koju ste izdubili. Jelo će biti za nijansu laganije, ali i ukusnije.
- Zasijecite paprike
Na dnu paprika napravite mali rez, jer kada ih poredate u loncu i prelijte umakom, zahvaljujući rezu, on će dospjeti u paprike i lakše će se skuhati nadjev, a i ravnomjernije.
- Ne punite paprike do vrha
Mnoge domaćice stavljaju previše nadjeva u paprike, zbog čega pucaju tokom kuhanja jer riža bubri i stvara pritisak, posebno ako su lošije kvalitete, odnosno tanje. Kad žličicom stavljate nadjev u unutrašnjost paprika, nemojte ga razdvajati i nikada ih ne punite do vrha, piše Espreso.