"humanitarne mjere"

Izrael traži raseljavanje milion ljudi, ali kaže da im “civili nisu neprijatelji”

Tvrde da vojska želi svesti civilne žrtve na najmanju moguću mjeru dok napada ciljeve u Pojasu Gaze

Naredba o "ranoj evakuaciji" dio je izraelskih "humanitarnih mjera" u pojasu Gaze, rekao je izraelski portparol Jonathan Conricus.

U svom najnovijem video, objavljenom na društvenoj X, rekao je da je njihov cilj spašavanje života, dodajući:

"Civili nisu naši neprijatelji."

Rekao je da vojska želi svesti civilne žrtve na najmanju moguću mjeru dok napada ciljeve u Pojasu Gaze. Kaže da ostaju u potpunosti predani zakonima o međunarodnom oružanom sukobu.

"Razumijemo da će trebati vremena. To nije lagan proces", rekao je Conricus o evakuaciji.

Oko 1,1 milion ljudi - polovina cjelokupnog stanovništva Pojasa Gaze - pogođeno je naredbom o evakuaciji.

"Moći ćete se vratiti u Gaza City tek kada bude saopćena druga objava koja to dopušta", rekli su zvaničnici u izjavi upućenoj palestinskom gradu, glavnom urbanom području Pojasa Gaze.

IDF (Odbrambene snage Izraela) objavile su da se militanti Hamasa skrivaju unutar tunela ispod grada i unutar zgrada naseljenih civilima

Pozivaju na civile da evakuiraju grad "zbog vlastite sigurnosti i sigurnosti vaših porodicva i distanciraju se od terorista Hamasa koji vas koriste kao živi štit".

"Sljedećih dana, IDF će nastaviti značajno djelovati u gradu Gazi i uložiti velike napore da izbjegne ozljeđivanje civila", dodaje se u saopćenju.

Naredba dolazi u trenutku kada se očekuje da će Izrael pokrenuti kopnenu ofanzivu na Gazu s hiljadama vojnika koji se gomilaju na granici.

UN je snažno apelirao da se naredba poništi. Tvrde da bi evakuacija mogla dovesti do "kataklizmične situacije" i imati "poražavajuće humanitarne posljedice".