postignut dogovor

Dodik popušta blokadu: Usvojit ćemo dva evropska zakona, sad je na redu Evropska komisija

Što se tiče pitanja Izbornog zakona, dogovoreno je da se kreće dalje prema radnoj grupi koja bi trebala da da utvrdi elemente tog zakona, rekao Dodik
(Foto: Twitter/Milorad Dodik)

Završen je sastanak predsjednika vladajućih stranaka na državnom nivou u Istočnom Sarajevu.

Domaćin je bio SNSD odnosno Milorad Dodik, a on je kazao da je postignut određeni dogovor oko evropskih zakona.

"Imali smo na dnevnom redu sva pitanja koja su uobičajeno na dnevnom redu. Fokus je bio na osiguravanja dobrih preduslova za ono što nas čeka vezano za EU, da pokušamo da osiguramo neko kretanje koje bi bilo kredibilno i da pomogne Evropskoj komisiji u tom pogledu. Mislim da smo se približili u dva zakona - zakonu o sudu i pranju novca i trebali bi biti zvršeno do kraja ove sedmice i pokušati do kraja mjeseca ih poslati u proceduru", naveo je Dodik.

On je naveo da se razgovaralo i o Izbornom zakonu.

"Što se tiče pitanja Izbornog zakona, dogovoreno je da se kreće dalje prema radnoj grupi koja bi trebala da da utvrdi elemente tog zakona", rekao je Dodik.

On je kazao da se ponovo razgovaralo o rezoluciji o suverenitetu BiH, koju predlaže SNSD, ali da je to odbijeno.

"Partneri iz FBiH nisu bili spremni da to podrže, osim HDZ-a. Što se tiče Ustavnog suda, nema tu napretka. Mi smo imali prijedloge. Mi smo smatrali da treba krenuti sa izradom kako bi se zamijenile strane sudije tako što bi sadašnji izbor dvojice ustavnih sudija išao iz RS, a četiri iz FBiH, a ova tri birala bi Parlamentara skupština. Mislimo smo da je to kredibilno, ostalo je da partneri u FBIH izuče, da vide kako, vjerujem da to nije nova opstrukcija i da će to biti prihvaćeno", istakao je Dodik.

Dalje je naveo da je dogovoreno da se ne zaustavljauu projekti ni u jednom dijelu države.

"Smatramo da je bespotrebo da se zaustavlja projekt istočne i južne gasne interkonekcije. To treba deblokirati, kao i Buk Bijelu i aerdorom u Trebinju", naveo je on.

On istakao da je ključni dogovor o dva evropska zakona zbog tajminga u kojem dobivaju signale iz Evropske komisije da bi to moglo otvoriti pregovore sa EU.

"Mi smo odabrali dva pitanja - Sud BiH, gdje bošnjačka strana ima problem da to sjedište apelacionog odjeljenja bude u Banjoj luci i ostat će da se to usaglasi. Oko ovog pravnja novca to je evropski zakon, ali ne da bude samo ispunjavanje EU zahtjeva nego i da spriječimo da BiH završi na sivoj listi", istakao je.

Dodao je da će SNSD zbog toga napraviti pauzu od blokade te da će ova dva zakona izuzeti iz ranijeg stava da nema zakona dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH.

"Tako da EU ima prostor da reagira pozitivno", zaključio je Dodik.