kažu da napreduju

Izraelska vojska najavila ‘eskalaciju’ u Gazi: Tenkovi i vojska kreću se prema teroristima

Izraelska vojska danas je održala press konferenciju na kojoj je govorio glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) kontraadmiral Daniel Hagari.

Jutros smo, podsjetimo, već čuli kako IDF tvrdi da je ubio "desetke" Hamasovih militanata tokom noći. Hagari kaže da snage "postupno napreduju" u Gazi kao dio kopnene operacije i da je došlo do "direktnog kontakta" s borcima Hamasa.

Također upozorava da će aktivnosti "eskalirati", a izraelske snage su stavljene u stanje "visoke pripravnosti" duž sjeverne granice.

"Naše aktivnosti i operacije nastavit će se i eskalirati u skladu s fazama rata", rekao je pa dodao: "Ovo je proširena kopnena operacija u Pojasu Gaze. Kopnene snage, tenkovi, pješačke snage, snage oklopnog korpusa kreću se prema teroristima", rekao je.

“Teroristi su se grupirali u određenim područjima kako bi pokušali gađati naše snage, a mi ih napadamo iz zraka, tako smo uspjeli napasti i ubiti 20 terorista. Postoji i izravan kontakt između kopnenih snaga i terorista. Borbe se vode unutar Pojasa Gaze", rekao je.