Vijesti

Sebija Izetbegović preuzela kontrolu nad Ljekarskom komorom FBiH. Amila Bećirević nova predsjednica

Ljekarska komora Federacije Bosne i Hercegovine dobila je novo rukovodstvo. U naredne četiri godine funkciju predsjednika ove asocijacije obnašat će Amila Bećirević iz Tuzle, dok je za predsjednika Skupštine izabran Amir Iglica iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, javlja BHRT.

„U naredne četiri godine planiram raditi na afirmaciji ljekarske struke, poboljšanju statusa ljekara i poboljšanju zdravstvene zaštite naših osiguranika“, kazala je Bećirević.

Dr. Bećirević je izbor i direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović, koja mjesecima lobira da na čelo institucije dođe upravo ova kandidatkinja. Dolaskom novog rukovodstva, Izetbegović je praktično uspostavila veritikalnu kontrolu u ljekarskim komorama, jer već pod svojom kontrolom ima Ljekarsku komoru Kantona Sarajevo.

Sada je Federalna ljekarska komora praktično pod kontrolom, a ne treba čuditi borba za čelnu poziciju. Naime, Komora je nadležna za izdravalje ljekarskih licenci, ali i njihovo oduzimanje. S obzirom na to da se pred Komorom KS vodi svojevrstan proces protiv prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, nije teško zaključiti da su na tapeti nepodobni ljekari.

Nova predsjednica dr. je i kadar SDA, a bila je na listi ove stranke za federalni parlament na općim izborima 2018. godine.

Izbornoj sjednici Skupštine Federalne Ljekarske komore nije dozvoljeno prisustvo sedam ljekara sarajevske Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, iako su došli u Zenicu, potvrđeno je Raportu.

Protukandidat i dosadašnji predsjednik komore Harun Drljević na sjednici je povukao svoju kandidaturu.

„Ovo dosadašnje što smo uradili pokazalo se vrlo korisnim, pokazalo se, postali smo prepoznatljivi, a sada je vrijeme da novo rukovodstvo preuzme odgovornost za federalnu komoru“, izjavio je Drljević.