Dramatično

Drama na Bliskom istoku, izraelska vojska kaže da traju žestoke borbeu Gazi. Prvi put upotrijebili moćno oružje. Militanti iz Jemena: Napadamo

Izraelska vojska rekla je da je uključena u "žestoke bitke" s militantima Hamasa u Gazi. U saopćenju Izraelskih odbrambenih snaga navodi se da su njihove trupe napale Hamasovu ispostavu u sjevernoj Gazi i "ubile desetke terorista".

Izraelska vojska inače je škrta sa informacijama s terena, a novinarima nije dozvoljen pristup trupama.

Paralelno s tim, saopćeno je da je Izrael prvi put od početka sukoba upotrijebio svoj sistem protuzračne odbrane Arrow za presretanje projektila zemlja-zemlja ispaljenog iz područja Crvenog mora, saopćila je vojska te zemlje.

"Sistemi za otkrivanje izraelskih zračnih snaga pratili su putanju projektila, koji je sistem protuzračne odbrane Arrow uspješno presreo u optimalnom operativnom trenutku i na optimalnom mjestu", priopćile su Izraelske obrambene snage (IDF).

Istovremeno, jemenska militantna skupina Huti tvrdi da je lansirala veliki broj balističkih projektila prema Izraelu. Ovo je treći napad usmjeren na Izrael, rekao je glasnogovornik grupe, upozoravajući da ih "dolazi još". Iza njih stoji Iran, kako ga se često optužuje.