Petak, subota, nedjelja

Hamas: Pozivamo arapski i islamski svijet da ustanu protiv cionističkog okupatora

Foto: AA

Palestinski pokret Hamas pozvao je na demonstracije velikih razmjera kako bi se zahtijevao prekid izraelskih napada na blokirani Pojas Gaze, koji traju već 34 dana.

"Neka sljedeći petak, subota i nedjelja budu dani za jačanje solidarnosti s ljudima u Pojasu Gaze, njihovom djecom, ženama, pacijentima i povrijeđenima, te za vršenje pritiska na okupatore i američku administraciju kako bi se zaustavili napadi i genocid nad bespomoćnim civilima", navodi se u saopštenju.

Poručili su da je vrlo važno ustati protiv cionističkog okupatora.

"Pozivamo palestinski narod, arapski i islamski svijet da pojačaju proteste u glavnim gradovima, drugim gradovima i trgovima, protiv fašističkih-cionističkih okupatora koji nastavljaju barbarske napade na palestinski narod u Pojasu Gaze", dodaje se.

Hamas je pozvao da se na protestima pruži podrška "pravima palestinskog naroda na oslobođenje, povratak i samoopredjeljenje te osude napadi i američka podrška napadima".

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas prije mjesec dana.

Najmanje 10.569 Palestinaca, uključujući 4.324 djece i 2.823 žene, ubijeno je u izraelskim napadima na Gazu. Na izraelskoj strani je poginulo blizu 1.600 osoba.