Oprečne izjave

Hoće li uopće biti pauza u bombardovanju Gaze? Iz Izraela stižu čudne poruke nakon objave SAD

U 10.30 sati u Washingtonu, glasnogovornik Bijele kuće John Kirby najavio je, kako tvrdi, značajan trenutak u pregovorima za pauzu u borbi.

“Razumijemo da će Izrael svakog dana početi provoditi četverosatne pauze u područjima sjeverne Gaze, uz najavu koja će biti objavljena tri sata prije, a Izraelci su nam rekli da neće biti vojnih operacija u tim područjima preko trajanje pauze, a ovaj proces počinje danas."

Posebno je napravio razliku između postojećih humanitarnih prozora koji su proteklih dana bili ograničeni na određene ceste u Gazi.

Dalje je rekao: "Današnje najave ovih pauza dolaze nakon velikog angažmana predsjednika, ličnog angažmana predsjednika, s premijerom (Benjamin Netanyahu) i angažmana na raznim drugim nivoima unutar administracije."

Dodao je: "Ove odluke su uslijedile nakon užasnog angažmana administracije kako bi se osiguralo da humanitarna pomoć može ući i da ljudi mogu sigurno izaći."

U roku od sat vremena, nešto malo drugačije od izraelske vlade.

"Borbe se nastavljaju i neće biti primirja prije nego što taoci budu oslobođeni", navodi se u saopćenju iz kabineta premijera.

"Izrael dozvoljava sigurne prolaze sa sjevera pojasa na jug, kao što je jučer učinilo 50.000 stanovnika Gaze. Ponovo pozivamo civilno stanovništvo u Gazi da se okrene prema jugu."

Tada je glasnogovornik izraelskih odbrambenih snaga na brifingu rekao: "Vidio sam komentar Johna Kirbyja prije nekoliko sati. Nema prekida vatre. Ponavljam, nema primirja."

Pozivajući se na postojeće, vrlo ograničene prozore, pukovnik Richard Hecht je rekao: "Ovo su taktičke lokalne pauze za humanitarnu pomoć, koje su vremenski i prostorno ograničene."

Gurajući se na to da li je saopštenje Bijele kuće predstavljalo promjenu s obzirom na to da je admiral Kirby rekao da je novo, počevši od danas i da je značajno, pukovnik Hecht je rekao: "Ne, Mark, nema promjene. Opet, ako dođe do pomaka na političkom nivou da usmjerava nas da uradimo nešto drugačije, onda ćemo to učiniti.