isaac herzog

Predsjednik Izraela nagovijestio šta će biti sa Gazom nakon rata i ne zvuči nimalo dobro

"Veoma jake snage" moraće ostati u Gazi kako bi spriječile Hamas da ponovo ne preuzme kontrolu u tom gradu, rekao je predsjednik Izraela

U razgovoru za Financial Times Isaac Herzog je rekao da Izrael "ne može ostaviti vakum u regionu" i da vlada razmatra ideje kako će opkoljena palestinska enklava izgledati u budućnosti.

"Ako se povučemo, ko će onda preuzeti? Moramo razmisliti koji će biti mehanizam. Mnogo je ideja koje su na stolu", rekao je on.

"Niko ne želi da ovo mjesto, Gazu, da ponovo pretvori u bazu terora."

Herzog je rekao da pretpostavlja da će SAD i izraelski "susjedi u regionu" imati određenu umiješanost u postkonfliktni poredak.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je američki predsjednik Joe Biden upozorio da bi bila "velika greška" okupirati Gazu.

Rekao je da je jasno stavio do znanja izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da će rješenje s dvije države biti jedini način za rješavanje sukoba.

Palestinske vlasti, koje imaju ograničenu samoupravu u dijelovima Zapadne obale koju su okupirali Izrael, tvrde da je Gaza, gdje Hamas vlada od 2007. godine, sastavni dio onoga što predviđa za buduću palestinsku državu.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas, ali nije iznio plan kojim bi odredio ko će upravljati Gazom nakon rata.

Premijer Netanyahu je rekao da će Izrael morati zadržati ukupnu sigurnosnu odgovornost u Gazi na neodređeno vrijeme.