katastrofalna kriza

Prvi put od izbijanja sukoba: Izrael dozvolio dvije cisterne goriva dnevno za Gazu kako bi ‘spriječili širenje epidemija’

Izrael je u petak, prvi put od izbijanja sukoba u Gazi 7. oktobra, pristao na svakodnevnu isporuku goriva u Pojas Gaze kako bi se "spriječilo širenje epidemija" nakon zatvaranja bolnica zbog nestašice goriva.

Kao odgovor na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država (SAD), izraelski ratni kabinet je jednoglasno odobrio "ulazak dvije cisterne s dizel gorivom dnevno za potrebe Ujedinjenih nacija za podršku vodovodnoj i kanalizacionoj infrastrukturi", rekao je izraelski izvor.

"Isporuka goriva, pod uslovom da ne stigne do Hamasa, daje Izraelu dodatni manevarski prostor u međunarodnoj areni kako bi iskorijenio Hamas", naveo je izvor.

Dodao je da će se dozvoljavanjem ulaska goriva pružiti minimalna podrška za vodovod, kanalizaciju i sanitarne sisteme u Gazi, s ciljem sprečavanja pandemije.

Izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir kritikovao je odluku na društvenoj mreži X, navodeći da "sve dok naše taoce ne posjeti Crveni krst, nema smisla davati neprijatelju humanitarne poklone".

Nedostatak goriva izazvao je katastrofalnu krizu u Pojasu Gaze, u kojem živi oko 2,3 miliona ljudi. Od 7. oktobra, izraelska vojska je intenzivirala svoje napade na sjeveru Gaze što je rezultiralo masovnim uništavanjem civilne infrastrukture, bolnica, džamija, crkava i čitavih stambenih naselja.

Prema posljednjim podacima palestinskih vlasti najmanje 11.500 Palestinaca je od tada ubijeno, među kojima više od 7.800 žena i djece, a više od 29.200 je ranjeno.

Prema zvaničnim podacima broj poginulih u Izraelu je oko 1.200.