strašan propust

Kako je propao “neuništivi” zid vrijedan milijardu dolara: Washington Post otkrio izraelsku grešku koja je otvorila vrata pakla

Izraelska vojska je u decembru 2021. godine objavila da će visokotehnološka nadogradnja barijere, koja je dugo okruživala Pojas Gaze, zaštititi obližnje izraelske stanovnike od prijetnje nasiljem militanata.

"Danas postoji prepreka, i pod zemljom i iznad, s naprednim mjerama, koja će spriječiti ulazak u Izrael na najbolji mogući način", rekao je genral Eran Ofir, koji je vodio projekt.

U dometu raketa

On je to saopćio zajednicama u dometu Hamasovih raketa. Nadogradnja je koštala milijardu dolara i trajala je tri godine.

Međutim, video Washington Posta pokazuje kako je 7. oktobra militantna palestinska grupa Hamas iskoristila ranjivosti tehnologije na "Željeznom zidu" za izvođenje najsmrtonosnijeg pojedinačnog napada u historiji.

Video prikazuje detalje kako su Hamasovi borci neutralizirali dalekometne kamere, sofisticirane senzore i oružje na daljinsko upravljanje - taktiku unutar grupe poznatu kao "plan zasljepljivanja" - kako bi probili visokotehnološku ogradu.

The Post je rekonstruirao napad analizirajući stotine videa i fotografija objavljenih na internetu, uključujući slike snimljene 7. oktobra i tokom priprema boraca Hamasa.

Pregledali snimke

Pregledali su videozapise i zvuk snimljene kamerama na tijelu koje su nosili militanti, pretražili snimke s izraelskih sigurnosnih kamera i razgovarali sa svjedocima.

Također su pregledali karte i dokumente pronađene kod ubijenih boraca Hamasa.

Kako ispitivanje otkriva, The Post je pronašao snimke koje pokazuju 14 odvojenih proboja barijere.

Uspoređujući snimke s kartama, satelitskim snimcima i drugim podacima, novinari su odredili gdje su se upadi dogodili - od prijelaza Erez na sjeveru do Kerem Shaloma na jugu.

Izrael je rekao da je ukupno bilo oko 30 proboja.

Videosnimci obuke militanata, kako napadaju makete izraelskih kompleksa, bile su objavljene na društvenim mrežama nekoliko mjeseci ranije. Bile su vidljive svima.

Otkrili su da je Hamas također širio svoje kampove za obuku nekoliko godina, aktivnost koja je vidljiva na široko dostupnim internetskim kartama.

Locirali kampove

The Post je geolocirao te kampove koristeći teren i druge karakteristične odlike koje su se mogle vidjeti u videozapisima obuke.

Videosnimci, objavljeni na društvenim mrežama nakon početka napada, pokazali su da su borci Hamasa mjesecima vježbali taktiku za probijanje ograde.

Ipak, izraelski sigurnosni establišment pogrešno je procijenio Hamasove namjere, prema analitičarima. Oni su vjerovali da grupa, koja kontrolira vladu u Gazi, ne želi rat.

Izraelska vojska je nedavno usmjerila veliki dio svoje pažnje - i preusmjerila neke od svojih trupa - na nemire na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Nismo vjerovali da Hamas ima tu sposobnost, pa nismo ni očekivali", rekao je Charles Freilich, bivši zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost u Izraelu, u intervjuu za The Post.

Izraelske odbrambene snage (ISF) odbile su odgovoriti na pitanja koja je postavio The Post za ovu priču, rekavši da će im odgovoriti “nakon rata”.

Ured premijera Izraela Benjamina Netanyahua, koji je pod pritiskom da podnese ostavku zbog sigurnosnih i obavještajnih propusta, također je odbio komentirati.