Sport

Robinho dobio nakon šest dana otkaz. Razlog su jezive optužbe za silovanje

Samo šest dana nakon što je doveo nekadašnju veliku zvijezdu Robinha, brazilski Santos raskinuo je ugovor s bivšim reprezentativcem nakon što je jedan sponzor napustio klub, a istim su potezom zaprijetila još barem četiri.

Osim sponzora, protiv Robinhova potpisa protestirali su i mediji i navijači, a razlog je taj što je 36-godišnji napadač 2017. u Italiji osuđen zbog silovanja.

Robinho je sa Santosom navodno potpisao simboličan ugovor vrijedan 200 eura mjesečno, ali nakon što je dogovor objavljen, popularni O Globo je pokrenuo protest nakon kojeg je uslijedio udar sponzora na klub. Navijači su u cijeloj priči podijeljeni, a Robinho je nazvao O Globo demonskim medijem.

Sud u Milanu 2017. je Robinhu odredio devet godina zatvora pod optužbom da je 2013., dok je igrao za Milan, učestvovao u grupnom silovanju žene u 20-im godinama. Robinho se žalio pa je slučaj i dalje otvoren, a on se brani sa slobode.

"Santos i Robinho sporazumno su raskinuli ugovor potpisan 10. oktobra kako bi se igrač mogao fokusirati isključivo na odbranu na sudu u Italiji", objavio je Santos u saopćenju.

Brazilski O Globo u petak je objavio eksplicitni zvučni zapis koji je, prema izvještaju, talijanski sud koristio u slučaju protiv Robinha.

O Globo je citirao pismo Robinhovih advokata, u kojem nogometaš ponovno odbacuje optužbe i tvrdi da je uvijek u seksualne odnose ulazio uz obostrani pristanak.

Silovanje za koje se tereti bivšu nogometnu zvijezdu dogodilo se 2013. u poznatom milanskom noćnom klubu, a u njemu je učestvovalo ukupno šest silovatelja, ali osuđeni su samo Robinho i još jedan.

Robinho je bio na rođendanskoj zabavi sa suprugom i prijateljima, a žrtva, koja ih je poznavala od ranije, s dvije prijateljice. Kad su prijateljice otišle, Robinho je suprugu odveo kući i vratio se na zabavu, gdje su on i prijatelji žrtvi davali alkohol dok "nije postala nemoćna oduprijeti im se".

U odbrani je Robinho tvrdio da nema dokaza da žrtva nije pristala na seks te da je alkohol konzumirala dobrovoljno.

Vjerodostojnost njegovih riječi značajno gubi na vrijednosti ako se zna da je Robinho i 2009., dok je igrao za Manchester City, također bio optužen za silovanje, ali optužbe su tada odbačene.

Robinho je karijeru započeo baš u Santosu, iz kojeg je prešao u Real Madrid, a kasnije u Manchester City i Milan. Posljednjih godina igrao je u Kini, Turskoj i Brazilu, a posljednji klub za koji je igrao prije povratka u matični bio je istanbulski Bašakšehir.