Svaka domaćica ima svoju malu tajnu kad priprema neko jelo, ali kod pripreme sarme velikih tajni ne bi trebalo da bude. Ipak, strasti na internetu uzburkala je rasprava – ide li jaje u smjesu za sarme jaje ili ne ide?
Po društvenim mrežama se povela rasprava vezana za sarmu. Jedni kažu da stavljaju jaje u smjesu kako bi bila čvršća, odnosno da poveže sastojke. Drugi pak protestuju i tvrde da jaje nema šta da traži u sarmi.
Na jednoj hrvatskoj stranici više su mišljenja da jaje treba staviti u smjesu za sarmu. Na kojoj ste vi strani?
U nastavku donosimo recept po kojem je jaje dio ovog specijaliteta:
Sastojci:
3 glavice kiselog kupusa
Fil za sarmu:
- 1/2 kg isjeckane govedine
- 4 velike kašike u sitne kocke izrezane suhog mesa
- 2 velike kašike masti
- 1 glavica sitno izrezanog luka (treba žuto ispeći)
- 1 cijelo jaje
- 1 velika kašika soli
- 1/2 velike kašike bibera
- 6 velikih kašika riže
Za zapršku:
- 5 velikih kašika masti
- 3 velike kašike brašna
- 1 velika kašika paprike
- 2 do 3 litra supe od suvog mesa ili vode
- izrezani kiseli kupus
- 2 velike kašike soli
Priprema:
Sve što je nabrojano pod „fil za sarmu“ treba u posudi dobro izmiješati. Od svake glavice kupusa listovi se skinu i malo isjeku rebra, da budu tanja, a da se ne ošteti list.
Staviti list kiselog kupusa na dlan, a na list jednu kašiku nadjeva. Sa one strane ruke gdje je mali prst složi kraj lista. Onaj kraj lista koji je najbliži zglobu, uzmi i zamotaj. Preostaje još jedan kraj koji nije zamotan. Taj utisni prstima.
Napravi zapršku, zalij je vodom ili supom, dodaj isjeckani kupus, posoli, prokuhaj, složi sarme preko kupusa, pokrij posudu i kuhaj polagano 3 do 4 sata. Ako je kupus previše kiselog ukusa, stavi 1 do 2 kocke šećera, a ako imaš surutke, dodaj je umjesto vode, prenosi nova.rs.