razmjena znanja

U Sarajevu održana konferencija o kulturnoj baštini i unapređenju kulturnog naslijeđa u BiH

Cilj je predstaviti rezultate djelovanja mreža organizacija civilnog društva čiji je fokus na boljem upravljanju materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom

Konferencija o kulturnoj baštini i unapređenju kulturnog naslijeđa u BiH održana je danas u Sarajevu u sklopu projekta "Doprinos mreža OCD unapređenju kulturnog naslijeđa u BiH".

Cilj konferencije je predstaviti rezultate djelovanja mreža organizacija civilnog društva čiji je fokus na boljem upravljanju materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom, saradnja i razmjena znanja među profesionalcima, naučnicima i pojedincima koji se bave očuvanjem kulturnog naslijeđa, kao i bolja saradnja među organizacijama civilnog društva i institucija sistema.

Direktor Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo Boris Trapara ističe da su se na današnjoj konferenciji prvi put nakon 30 godina na jednom mjestu susreli direktori zavoda iz Skoplja, Beograda, Sarajeva, Mostara, Tuzle i Banja Luke s ciljem jačanja svijesti o značaju kulturno-historijskog naslijeđa i njegovih univerzalnih vrijednosti.

"Želimo da radimo i pokrenemo procese na unaprjeđenju, izmjenama i dopunama zakona koji su u BiH iz ove oblasti veoma zastarjeli. Zakon o zaštiti baštine u Kantonu Sarajevo donesen je 2001. godine i tokom prethodne godine radili smo sa historičarima, arhitektima, pravnicima na prijedlogu izmjena i dopuna koje imaju za cilj poboljšati zakonodavni okvir i samim tim status kulturno-historijskih dobara u BiH", izjavio je Trapara.

Predsjednica Asocijacije za interkulturne aktivnosti i spašavanje naslijeđa u BiH Mevlida Serdarević napominje da je projekt "Doprinos mreža OCD unaprijeđenju kulturnog naslijeđa u BiH" namijenjen nevladinim organizacijama koje djeluju na lokalnom nivou.

"Lokalne nevladine organizacije trebaju da se umreže i pomažu jedne drugima. Neke od njih su postigle nevjerovatne rezultate, zalažu se snažno za očuvanje kulturno-histroijske baštine. To su entuzijasti koji pokušavaju da nešto učine na lokalnom nivou. Vjerujem da će im ova konferencija pomoći da izađu iz anonimnosti", kazala je Serdarević.

Konferencija je podijeljena na tri panela. Tema prvog panela bila je "Zakonski okvir i usklađenost s međunarodnim konvencijama", na drugom panelu govorili su predstavnici neformalnih mreža organizacija civilnog društva o temi njihove uloge u promociji i zaštiti kulturnog naslijeđa u BiH.

Na trećem panelu učesnici su imali priliku čuti iskustva korištenja kulturnog naslijeđa u turističke svrhe od predstavnika Umjetničke škole Univerziteta Middlesex iz Londona, Univerziteta Uppsala iz Švedske i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.