isprobajte

7 pravila za uvijek savršene prženice: Kako da ne budu masne, gnjecave ili suhe

Prženice su jelo koje su nam bake i mame redovno pripremale, a koje i danas rado jedemo. Danas se spremaju i u slatkoj varijanti, a pročitajte kako da vam usvijk ispadnu najbolje.

Ipak, iako ih jedemo već godinama, bilo za doručak ili večeru, u slatkoj ili slanoj varijanti, i zapravo je vrlo jednostavno jelo, zna da se desi da nas razočaraju. Za to, očekivano, ne postoji samo jedan razlog, već njih nekoliko, a kad ih jednom usvojite, vidjet ćete, svaki put će vam ispasti savršene. Neće biti ni suhe, ni gnjecave, ni masne, ni zagorjele… već savršeno meke, sočne i slasne.

Kako ne biste pretjerali s mlijekom i količinom hljeba ili dodali manje nego što treba, važno je da znate pravu mjeru: na dvije kriške običnog bijelog hljeba ide jedno cijelo jaje i oko 50 ml mlijeka.

Priprema

Iako se mnogi hvataju miksera čim treba umutiti jaja, za ovo jelo to nije dobro, kao uostalom i kada pohujete. Potrudite se malo i umutite jaja i mlijeko ručno (viljuškom), jer će prženice biti puno sočnije.

Koji hljeb koristiti

Za prženice možete koristiti gotovo sve vrste hljeba, osim možda čistog raženog i heljdinog, jer je kompaktan, mokar i neće dobro upiti mlijeko i jaja. Ali, bitno je i da ne koristite sveži hljeb da se prženice ne bi raspadale pri pečenju. Za prženice je, dakle, najbolji hljeb star barem dan ili dva.

Koliko ga debelo sjeći

Kao i mnogim drugim stvarima u životu, tako je i kod prženica bitno naći ravnotežu. Kriške hljeba ne smiju biti pretanke (jer će se ili raspasti ili zagorjeti), ali ni predebele (jer mogu da ostanu gnjecave ili suhe u sredini). Oko 1,2 cm bi bilo idealno.

Na čemu ih pržiti

Prženice se peku na dvije kombinacije masnoća. Prva, za slatku varijantu su ulje i maslac, a druga, za slanu varijantu je samo ulje.

Treba li masnoća biti vrela

Kod pečenja prženica vrlo je važno ne zagrijati masnoću na najjačoj temperaturi kako ne biste dobili crne prženice. Dakle, ako imate šporet na struju, kojem je jačina temperature izražena od 1 do 9, tada masnoće zagrijte na 8, a dok ih pržite smanjite na 7. I pazite, prženice se peku svega nešto više od minute sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju.

Šta poslužiti uz prženice

U djetinjstvu su nam ih posluživali uz domaću pavlaku ili sir i kiselo mlijeko. U novije vrijeme sve se češće serviraju kao slatko jelo te se uz mlijeko i jaje stavi cimet, korica limuna i vanila, a onda se prženice serviraju uz bobičasto voće, bananu, sladoled, med ili uz čokoladni namaz.