Vijesti

Kanton Sarajevo ponovo, u jeku pandemije, bez ministra zdravstva. Šta sad?

Kanton Sarajevo ponovo je, u jeku pandemije koronavirusa, bez ministra zdravstva.

Kako je Raport sinoć prvi objavio, s funkcije vršioca dužnosti ministra zdravstva povukao se ministar privrede Draško Jeličić.

Ovo je drugi kadar DF-a koji se povukao s ove funkcije - prvi je bio Rusmir Mesihović Šanko.

I Šanko i Jeličić ostavku su podnijeli zvanično zbog zdravstvenih razloga, dok nezvanične informacije govore da su obojica pobjegli zbog ogromnog pritiska i haosa koji vlada u zdravstvu. Posebna je priča pritisak sa Kliničkog centra i direktorice Sebije Izetbegović. Navodno je zbog toga, i premijer Mario Nenadić završio u bolnici.

Upravo je pred Nenadićem sd težak zadatak - imenovati novog vršioca dužnosti.

Od ranije je jasno da imenovanje novog ministra nije moguće, a posebno sad kada trenutna Vlada nema ni većinu u Skupštini Kantona Sarajevo.

Potrebno je podsjetiti da je DF nakon ostavke Mesihovića pokušao imenovati Nijaza Štitkovca s čim se nije složio SBB, a Draženka Malićbegović odustala prije nego li je i imenovana.

Nenadiću sad ostaje ponovo opcija da jednog od svojih ministara imenuje i za ministra zdravstva.

Ko je ostao?

Nenadić ima na raspolaganju devet ministara.

Ministar finansija Jasmin Halebić, ministar kulture i sporta Kenan Alikadić, ministar obrazovanja Anis Krivić, ministrica pravde Mersa Kustura, ministar saobraćaja Adi Kalem, ministar policije Ismir Jusko, ministar za boračka pitanja Hajrudin Grabovica, ministar prostornog uređenja Faruk Kapidžić te ministrica komunalne privrede Nihada Glamoč.

Pitanje je da li će iko od njih imati hrabrosti prihvatiti dodatnu obavezu i odgovornost za stanje u zdravstvu kada KS, ali i država bilježe rekordne brojke novozaraženih.

Veća je vjerovatnoća da će Kantona Sarajevo ministra zdravstva dobiti tek imenovanjem nove Vlade KS od strane stranaka Četvorke - Naroda i Pravde, Naše stranke, SDP-a i NBL-a.