Životni stil

Vrijeme je oraha, napravite lažnu baklavu

Mnoge domaćice znaju neki sličan recept, pod najrazličitijim imenima, ono što im je zajedničko je da je riječ o odličnoj poslastici za koju nije potrebno previše truda, niti su sastojci nešto što ćete teško naći.

Sastojci:

600 ml. vode
1 čaša (od 200 ml) šećera
3 - 4 koluta limuna (može i više)

Za tijesto:

5 jaja
1 čaša šećera
1 čaša mlijeka
pola čaše ulja
2 čaše mljevenih oraha
1 čaša pšeničnog griza
2 čaše brašna
1 kašičica praška za pecivo

Priprema:

Najprije pripremite sirup - šećer i vodu kuhajte pet minuta, dodajte limun i ostavite da se prohladi.

Rernu uključite na 200 stepeni i podmažite pleh uljem i brašnom.

Umutite jaja sa šećerom pa umiješajte sve ostale sastojke. Pecite oko 35 minuta, možda i malo duže. Vreo kolač prelijte prohlađenim sirupom, odozgo možete posuti mljevenim orasima. Ostavite da upije i uživajte u ukusnom kolaču. Ako volite sočnije napravite više sirupa. Iako se većina bori da smanji količinu šećera, neke domaćice tvrde da je jedino šerbet pravljen u omjeru - pola šećer, pola voda - pravi šerbet.