Ostalo nam je još samo malo vremena do nastupajućih praznika, ali taman dovoljno da napravimo jedan od onih kolača kojima i treba malo vremena da, prije serviranja na blagdanski stol, otpuste i zasjaje u svoj ljepoti okusa. Stoga, dobro organizirajte vrijeme između poslovnih i porodičnih obaveza, na vrijeme nabavite namirnice i ugodite si tako što ćete napraviti ovaj jednostavan kolač bez pečenja kojem tek rijetki mogu odoljeti.
Donosimo vam provjereni recept za čokoladne oblande, kolač koji nije potrebno peći i za koji se nikako ne možemo odlučiti je li nam bolji čim se napravi ili kad malo odstoji.
Čokoladne oblande s prženim lješnicima
Trebat će vam:
2 jaja
200 g šećera
2 rebra čokolade za kuhanje
250 g putera
1 vanilin šećer
100 g mljevenih prženih lješnjika
oblande
Priprema:
U većoj posudi zakuhajte vodu i potom smanjite temperaturu na najmanju. Na tu posudu stavite zdjelu ili manju posudu u kojoj ste prethodno pomiješali cijela jaja sa šećerom. Kuhajte neprestano miješajući oko 15 minuta. Kada se šećer rastopio i smjesa je postala blijeda i lagano pjenasta, dodajte u nju čokoladu izlomljenu na kockice i nastavite neprestano miješati. Temperaturu sad možete pojačati na srednje jaku, ali miješajte sve dok se ne pojave mali mjehurići u kremi. Sad u kremu dodajte puter i miješajte dok se sve ne rastopi. Po želji, u kremu možete dodati orahe, bademe ili lješnjike, najbolje pržene pa usitnjene.
Kad je kuhana, kremu maknite s vatre i u potpunosti ohladite pa krenite mazati oblande tako da posljednja kora ostane nepremazana (obično je u paketu 5 kora oblandi). Namazanu oblandu na kraju dobro pritisnite kako bi se krema lijepo rasporedila, pa na zadnju koru stavite sloj masnog papira za pečenje, a na njega dvije teže knjige, dva kilograma šećera ili litru, dvije mlijeka u tetrapaku. Tako pripremljenu oblandu ostaviti preko noći u frižideru da se stisne. Neposredno prije serviranja režite na prutiće, kocke ili rombove.
Dobro je znati! Kolač pripremite barem dva dana prije posluživanja kako bi oblande omekšale. U smjesu možete staviti i neke druge orašaste plodove ili sušeno voće, ali ga što sitnije nasjeckajte.