zdrava verzija

Ako volite jaffu, ovo je idealan kolač za vas: Recept za brzu poslasticu koja dugo ostaje sočna

Sve verzije kolača koje u sebi sadrže narandžu i čokoladu većinu će podsjetiti na jaffu. Tako i ovaj kolač, iako u suštini nema sve elemente jaffa deserta. No, ako volite navedenu kombinaciju, ovaj će vam se zdravi kolač od naranče i čokolade vjerojatno jako dopasti, a lako se i brzo priprema.

Okusom malo može podsjećati na brownie, ali i na truffles deserte, a jako se lijepo reže pa možete rezati oblike kakve god želite. Uza sve to, više dana drži lijepu svježinu, a preporučljivo je da ga čuvate na hladnijem mjestu.

Sastojci za biskvit

  • 200 g integralnog pirovog brašna
  • 2 kašike kakaa
  • 1 avokado ili 100 ml maslinovog ulja
  • 1 kašika brašna rogača (samljeveni rogač)
  • 200 ml biljnog mlijeka
  • 150 – 200 ml ocijeđenog soka narandže
  • 180 g čvrstog tofua
  • pola kašike cimeta
  • 50 g tamne čokolade
  • 4 kašike smeđeg šećera
  • 10 g praška za pecivo

Sastojci za glazuru

  • 100 g tamne čokolade
  • 100 g hurmi bez košpica
  • 3 nešpricane narandže
  • 2 kašike kakaa + za posipavanje.

Priprema

Ugrijte rernu na 180 °C, a smjesu za biskvit ulijte u obloženi kalup za pečenje. Pecite 25 – 35 minuta, a onda ostavite da se ohladi.

Za glazuru naribajte koricu sa svih narandži, dio ostavite sa strane, a ostatak uz oguljene narandže izblendajte u finu kremu dodavajući kakao i hurme.

Premažite preko ohlađenog kolača, posipajte s još malo kakaa i naribane korice narandže. Slobodno pri premazivanju nemojte biti previše pedantni, puno zanimljivije izgleda kada površina nije skroz ravna, nego valovita.

Tekstura biskvita varirat će ovisno o tome koristite li avokado ili ulje, ali i jeste li umjesto muscovado i kokosovog šećera koristili izblendane hurme. Od spužvaste do pomalo brownie teksture, no kako sam isprobala sve navedene verzije, sa sigurnošću vam ih sugeriram jer je okus odličan u svakoj varijanti.