Iako se anti-aging i dalje smatra tabu temom za mnoge u svojim dvadesetim godinama, tema zaista uzima maha za većinu ljudi u tridesetim. Naprimjer, zato što metabolizam teče sporije ili koža gubi svoju tinejdžersku elastičnost. Da biste se suprotstavili znakovima vremena, pomaže da obratite pažnju na jednu ili dvije stvari u svojoj prehrani od 30. godine nadalje.
Koje hranljive materije treba redovno da završavaju na našim tanjirima:
Antioksidansi
Antioksidansi štite kožu od slobodnih radikala i stoga mogu odgoditi prirodno starenje. Supstanca je dobra i za intelektualnu omladinu. Može se naći u voću i povrću, kao što su jabuke, borovnice, ribizle, špinat, kelj… U osnovi, kada je ishrana u pitanju, treba da vodite računa da se u vašoj ishrani pojavi što više duginih boja.
Vitamin C
Što smo stariji, naše tijelo proizvodi manje kolagena. Konzumiranje hrane sa vitaminom C pomaže u održavanju formiranja kolagena, ublažava UV oštećenja i podržava zacjeljivanje rana. Glavni izvori vitamina C su agrumi, brokula, komorač, peršun i paprika.
Omega-3 masne kiseline
Vremenom naša koža gubi punoću. Nastaju prve bore i vezivno tkivo postaje opuštenije. Uz prave nutrijente možemo usporiti ovaj proces. Omega-3 masne kiseline pomažu tkivu da daju veću elastičnost i daju koži vlagu. Zdrave masti sadrže laneno ulje i laneno sjeme, orasi, losos i haringa.
Folna kiselina
Za mnoge ljude danas planiranje porodice često počinje tek nakon 30. godine. Ono što ženskom tijelu tada treba je folna kiselina. Vitamin B, koji se nalazi u špinatu, kupusu, grašku i avokadu, uključen je u formiranje genetskog materijala i može pomoći u prevenciji poremećaja neuralne cijevi kod dojenčadi.
Cruciferous povrće
Pogotovo ako imate nasljednu predispoziciju, rizik od raka dojke sve više raste u vašim tridesetim. Povrće krstaša, poput brokule, karfiola ili prokulice, pokazalo se da utiče na nivoe estrogena, smanjujući rizik od raka dojke. Sadrži i mnoge zdrave antioksidanse i vlakna koja štite tijelo od bolesti.