BOŽIĆNA SLASTICA

Bolji nego iz kutije: Recept za danske kekse s puterom koji se tope u ustima

Vaniljekranse je moguće napraviti i u vlastitom domu, a za cijeli postupak neće vam biti potrebno više od 30 minuta

U Danskoj je nemoguće zamisliti božićne blagdane bez vaniljekranse, odnosno keksa s puterom. Riječ je o finim i prhkim keksima koji se tope u ustima, a koji se u našim trgovinama obično mogu kupiti u metalnim kutijama.

Vaniljekranse je moguće napraviti i u vlastitom domu, a za cijeli postupak neće vam biti potrebno više od 30 minuta.

Sastojci:

  • 250 grama brašna
  • 200 grama putera
  • 170 grama šećera
  • 75 grama bademovog brašna
  • 1 veliko jaje
  • 1 kašika limunove korice
  • 1 čajna kašika ekstrakta vanilije

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 stepeni.

Električnim mikserom sljubite omekšali puter sa šećerom dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte jaje, sitnu naribanu limunovu koricu i ekstrakt vanilije.

U smjesu dodajte bademovo i obično brašno te sve dobro smiješajte.Bademovo brašno možete napraviti i sami ako te orašaste plodove sameljete u sitan prah u dobrom blenderu.

Prebacite smjesu u slastičarsku vrećicu, pa na namašćeni lim za pečenje istisnite mekane prstene tijesta promjera oko 4 centimetra. Pripazite da ostavite slobodnog mjesta sa svake strane keksa.

Tako pripremljene kekse pecite desetak minuta, odnosno dok ne postanu zlatnosmeđi.

Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!