Kolumne

Politbiro: Leg'o regres! Totalna smo tropa, to nema Evropa

Promakla mi je vijest kako je na kraju prošlo otvaranje počasnog konzulata u Beču. Tamo su, poznato je, dvojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Stranke demokratske akcije službeno otputovali da bi presijekli svečanu vrpcu za novu bosanskohercegovačku instituciju u tuđini. Također, ne sumnjam da su koalicioni haveri, Šefik Džaferović i Željko Komšić, dakle, uspješno obavili postavljeni zadatak. Da je konzulat profercerao u svom punom kapacitetu, te da su austrijski domaćini epidemološki adekvatno osigurali krucijalni vanjskopolitički događaj.

Pretpostavljam da se bahata svita predsjedničko-savjetničkog polusvijeta naknadno posvetila turističkom obilasku bečkih znametinosti, akcentirajući izdašnu restoransku ponudu. Vrijedilo je, brale, svake marke iz državnog budžeta. Jer, nemamo mi na pasja preskakala državnika poput Džaferovića i Komšića. Hoću reći, takvih nema na daleko.
I dok su rinfuzni doajeni patriotski gazili sive austrijske ceste, na domaćem je terenu Vlada Fadila Novalića hinjski uplatila siću od regresa federalnim zaposlenicima i poslanicima. Skoro pola milje budžetskih maraka leglo je na privatne račune najvećih trudbenika za bolje sutra Federacije BiH. Koalicija SDA- HDZ- SBB-DF tako je iznova potvrdila ustanovljeno opredjeljenje da ne postoji moralno dno dna na koje nisu spremni potonuti.

Doduše, ovoga puta pripazili su i opozicione snage iz oba doma federalne skupštine, a budući da ni formalnim protivnicima pljačkaškog režima lova nimalo nije mrska, zbilja je naivno očekivati da će se negdje ukazati rijetki poštenjačina koji bi principijelno odbio Novalićevu predizbornu hediju. Majkamustara, nije važno odakle pare dolaze, bitno je da su konvertibilne.

Istovremeno, kompletan sistem spontano je devastiran. Totalna tropa! Od kantona, preko entiteta, do takozvane državne razine, jer država ovdje odavno ne stanuje. I nije korona jedina sila koja će nam očigledno dohakati. Boleština samo vješto koristi sistem(at)ske rupe u našoj odbrani. Zbog kojih je bosanskohercegovačkim građanima dosljedno uskraćeno pravo na dostojanstven život. A tu valjda ne bi smjelo biti trulih kompromisa. Sa političarima iz kleptokratske vlasti, naročito ne bi smjelo.

Za petnaestak dana dolaze lokalni izbori. Zločin je glasati za vladajuću bagru.

Stavovi izneseni u ovom tekstu su lični stavovi autora i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Raporta.