Najava ministra

Košarac najavio ofanzivu na ‘Otvoreni Balkan’: Uložit ću napor da to otvorimo, prije svega s privrednicima iz FBiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac najavio da će zajedno sa privrednicima iz FBiH pokušati ubjediti politički faktor u Sarajevu da pristane na Otvoreni Balkan.

On je to istakao kao jedan od ciljeva u 2024. godini.

"Ono pitanje na kojem ćemo sigurno insistirati zajedno sa privrednicima FBiH jeste deblokada pitanja članstva BiH u inicijativi 'Otvoreni Balkan'. Vidljivo je da privrednici Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije imaju određene benefite, a naši nemaju. Јa ću tu uložiti dodatne napore, prije svega sa privrednicima iz FBiH, da to pitanje otvorimo.

U nekim razgovorima oni su jasni u stanovištu da to treba da uradimo, ali žao mi je što postoje neki otpori u Predsjedništvu BiH da to stavimo u fokus", rekao je Košarac.

S aspekta pitanja vanjskotrgovinskog prometa, Košarac je ocijenio da bi bilo dobro da se u koordinaciji sa drugim ministarstvima u Vijeću ministara aktivnije pristupi uvođenju integrisanih graničnih prelaza sa susjednim zemljama.

"Time bi se pojednostavili prelasci građana i robe, bilo bi manje čekanja na granicama, posebno u jeku turističke sezone, na prelazima kod Trebinja, Bijeljine i Višegrada, dok ne znam koji bi mogli biti zahtjevi FBiH", dodao je Košarac.