NBA

Wembanyama i Jokić se upisali u historiju NBA, Denver poražen kod Jazza

Victor Wembanyama ostvario je prvi triple-double u NBA karijeri

San Antonio Spursi pobijedili su Detroit Pistonse u utakmici omjerom najslabijih momčadi NBA lige. Susret je igran u Detroitu gdje je domaćin izgubio sve četiri četvrtine, a onda upisao i 35. poraz u 38. utakmici sezone. Završilo je 130:108 za Spurse.

Victor Wembanyama ostvario je prvi triple-double u NBA karijeri i to već za samo 21 minutu. Sjajni francuski rookie, čudo od igrača visoko 224 centimetra, susret je na kraju završio sa 16 koševa, 12 skokova i 10 asistencija.

U historiji NBA lige samo je Russell Westbrook brže stigao do triple-doublea. Ipak, niko mlađi od Wembanyame (20 godina, šest dana) to nije napravio u susretu koji je odigrao bez izgubljene lopte.

Los Angeles Clippersa su pobijedili Toronto rezultatom 126:120.

Clippersima je ovo pak bila sedma pobjeda u posljednjih osam utakmica. Do nje su ih s po 29 postignutih poena predvodili Paul George i Kawhi Leonard, koji je nekoliko sati prije utakmice potpisao trogodišnje produljenje ugovora vrijedno 153 milijuna dolara. Kod Raptorsa je s 25 koševa i šest asistencija najbolji bio Immanuel Quickley.

Do uvjerljive pobjede stigao je Utah Jazz nad Denver Nuggetsima 124:111.

Nikola Jokić će zauvijek pamtiti, jer je zahvaljujući njima ušao u historiju NBA lige.

Jokić je bio najbolji pojedinac u redovima Nuggetsa sa ubačenih 27 koševa čemu je dodao i 11 skokova i 6 asistencija.

Jokić je na taj način zabilježio 13.000 poena u najjačoj ligi svijeta i postao je najmlađi igrač kom je pošlo za rukom da zabilježi najmanje 13.000 poena, 6.000 skokova i 4.000 asistencija.

Prethodni rekord je držao LeBron James koji je u trenutku postizanja ovog dostignuća imao 29 godina i 82 dana. Jokić će, s druge strane, 29 godina napuniti 19. februara.