iznenadna sila

Neobični krivac za višu inflaciju u SAD povezan je s automobilima

Čak i dok je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama smanjena u prošloj godini, neobičan krivac pojavio se posljednjih mjeseci kao iznenadna sila u sprečavanju daljnjeg pada potrošačkih cijena - auto osiguranje.

Potrošačke cijene u decembru ukupno su porasle 3,4% u odnosu na godinu ranije, objavilo je Ministarstvo rada, više nego što su ekonomisti očekivali (3,2%) i više u odnosu na 3,1% u novembru.

Najveći godišnji porast za osiguranje automobila u gotovo pola stoljeća dao je značajan doprinos rastu koji možda neće uskoro nestati.

Premije osiguranja motornih vozila naglo su porasle za 20,3% u decembru u odnosu na godinu ranije.

To je najveći porast od sredine 1970-ih, pokazali su vladini podaci.

Premije su uporno rasle tijekom cijele godine i na mjesečnoj bazi, popevši se prošlog mjeseca za 1,5%.

To je otprilike jednako prosječnom mjesečnom porastu tokom prošle godine, stopi koja premašuje sva mjesečna povećanja prije pandemije.

Štoviše, auto osiguranje - kategorija rashoda koja se rijetko bilježi kao veliki utjecaj na ukupnu inflaciju - činilo je 15% ukupnih povećanja cijena u posljednjem tromjesečju 2023. godine, prenosi Reuters.

Nekoliko je faktora koji doprinose rastućim premijama, kao što su sve veći troškovi rada i dijelova za popravak oštećenih vozila, te sveukupni porast cijena vozila u posljednjih nekoliko godina.