BIHAMK

Poledica, obustava, preusmjeravanje saobraćaja: Važne informacije za vozače o stanju na cestama

Naglo snižavanje temepratura zraka donijelo je i nove izazove za vozače na cestama. Tako su zabilježene brojne nesreće koje su utjecale na obustavu ili preusmjeravanje saobraćaja.

Zbog saobraćajne nesreće koja se dogodila na autoputu A-1 na ulaznom kraku petlje Butile - smjer Briješće prema Vogošći - do završetka policijskog uviđaja saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na petlju Vlakovo.

Završeni su radovi na servisiranju tunelske cijevi tunela 25.novembar, na dionici Bradina-Lepenica (smjer Konjic-Sarajevo) i ova dionica je otvorena za saobraćaj, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Zbog niske temperature i dalje se na svim vlažnim lokalitetima može očekivati poledica, a posebno na dionicama preko planinskih prevoja, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Molimo vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme, savjetuju.

U južnim krajevima uvjeti za vožnju su povoljni, saobraća se po suhom kolovozu, uz dobru vidljivost.

Zbog učestalih odrona izdvajamo puteve: Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Turbe-Karanovac, Sarajevo-Foča, Crna Rijeka-Jajce-Donji Vakuf i Bugojno-Kupres, kao i prevoje Rostovo (Novi Travnik-Bugojno) i Makljen (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje).

U toku su i radovi na magistralnim putevima Čevljanovići-Nišići i Ključ-Sanski Most, a na mjestima radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Livno-Šuica upozoravamo na česte izlaske divljih konja na kolovoz.

Na graničnim prelazima putnička vozila ne čekaju duže od 30 minuta.