Vijesti

Inzko za Raport o najavljenim sankcijama Dodiku: Zaslužio je! Imam dokaze crno na bijelo

Valentin Inzko jučer je pred Vijećem sigurnosti UN-a predstavio jedan od najžešćih izvještaja o stanju u BiH.

Ono što je privuklu pažnju jeste njegov ultimatim Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a, da do maja mjeseca ukloni spomen-ploču Radovanu Karadžiću na studentskom domu na Palama.

Ukoliko to Dodik ne učini, Inzko je najavio da će tražiti da se Dodiku zabrani ulazak u zemlje Evropske unije.

Za Raport je govorio o tome.

Bilo ste prilično žestoki, iznenadili ste s tom najavom.

Zaslužio je!

Da li vam za takvo nešto potreban stav PIC-a?

Mislim da je to juristički tako bolje. Ja se mogu zatvoriti u kuću i donijeti takvu odluku, ali je bolje kada imate široku podršku.

Kakve bi to reperkusije moglo imati po Predsjedništvo BiH? Dodik je kao što znamo član te institucije.

Pitate me reotorički. Šta ako Dodik ukloni tu ploču!?

U svom izvještaju spominjali ste i lidera HDZ-a Dragana Čovića. Međutim za njega niste najavili traženje određenih zabrana. Zašto?

Ja volim imati dokaze.

Spominjali ste doček zločinca Darija Kordića?

Tačno, ali to nije organizirao Čović, već neki tamo činovnik. On je bio samo nazočan. Nema ga dakle direktno u tome. Bila je i misa zahvalnicu koju je organizirao HNS, ali nigdje Čović direktno. Dakle, mora biti crno na bijelo.

Za Dodika ima?

Ja imam fotografiju njega pored te ploče Radovanu Karadžiću, imam pismo koje je on potpisao u kojem traži da se održi minuta šutnje za Momčila Krajišnika u Predsjedništvu BiH. Pa to je neviđeno!

Kakve su onda dalje procedure?

Vi ste vidjeli da je ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Mass jasno rekao da za one koji podržavaju ratne zločince nema mjesta u Evropskoj uniji. On nije objasnio procedure niti dao detalje, ali je to jasan signal. Kristalno jasan signal. Dakle podrška postoji. On je to rekao 28. oktobra.