svemir

Nakon misterioznih eksplozija u svemiru, NASA zatražila pomoć od svih stanovnika Zemlje

NASA omogućava civilima da postanu astronomi amateri dok traže odgovore o misterioznim eksplozijama u svemiru.

Građani 'Burst Chasers' su zamoljeni da pročitaju signale iz događaja, poznate kao rafali gama zraka (GRB), i dekodiraju šta bi svemir mogao reći.

Gama zraci su svijetli oblik svjetla koje dolazi iz milijardi svjetlosnih godina daleko od Zemlje - a američka svemirska agencija vjeruje da porijeklo kosmičkog čuda živi u oslobođenim impulsima, piše Daily Mail.

Naučnici volonteri će ispitati sve spore navale energije koje teleskop Neil Gehrels Swift Observatory otkrije i svoje nalaze dostaviti putem web stranice projekta.

Snažna svjetlost

GRB-ovi su prvi put otkriveni 1960-ih i od tada su zadivili naučnike širom svijeta – ali su također pokrenuli potragu da se otkrije šta uzrokuje ove nasilne eksplozije.

Kada zvijezde ili crne rupe umru, one izbacuju materijal brzinama blizu brzine svjetlosti i snažnim svijetlim, kratkotrajnim bljeskovima gama zraka koje mogu otkriti sateliti koji kruže oko Zemlje.

Magnetna polja se ne vide direktno, ali teleskopi poput Hubblea pohvataju potpis koji je kodiran u svjetlosti koju proizvode nabijene čestice, ili elektroni, koji kruže oko linija magnetnog polja.

I teleskopi vezani za Zemlju su također uhvatili ovu svjetlost, koja je putovala milionima godina svemirom.

NASA je opisala pulseve kao 'kratke bljeskove u gama zracima i jedna su od najsnažnijih eksplozija u svemiru!'

Agencija je dodala da iako znaju s čime su povezani gama zraci, 'kako ovi događaji proizvode impulse s tako raznolikim karakteristikama ostaje misterija.'

U očajničkoj molbi, NASA je zaključila: 'Potrebna nam je vaša pomoć da sredimo ove impulse kako bismo bolje razumjeli kako se stvaraju ovi snažni impulsi gama zraka.'

Stranica projekta Burst Chaser daje astronomima amaterima upute o tome kakve odgovore traže.

Web stranica također nudi tutorijal i zadatak namijenjen testiranju znanja osobe o snimanju i klasifikaciji oblika pulsa gama-zraka.

Kada gama zrak eksplodira, emituje i fluktuaciju buke i puls, što NASA klasifikuje kao duplo veće od buke.

Rafali bi astronomima mogli dati uvid u ono što se dešava u ekstremnim okruženjima koje ne mogu replicirati na Zemlji, i mogli bi dati naznake o tome kako se svemir formirao i evoluirao.

Međutim, NASA objašnjava da 'ne postoje jasne definicije između impulsa i buke' i traži od volontera da 'molimo da se najbolje procijene da ih razlikuju.'

Projekat Burst Chaser primio je više od 1.200 volontera i skoro 72.000 klasifikacija gama zraka.

"Potrebna nam je vaša pomoć da klasifikujemo ove pulseve da bismo dobili više naznaka o tome šta oni zaista jesu!", rekla je profesorka Amy Lien sa Univerziteta Tampa, glavni istraživač projekta.

Prijave možete poslati na ovom linku.