Šta radi Putin

Američki Bloomber objavio nevjerovatan izvještaj iz Kremlja, Peskov se odmah oglasio: Ovo je apsolutno netačno

Američki Bloomberg objavio je nevjerovatnu vijest da je Vladimir Putin ispitivao da li su SAD spremne započeti pregovore o kraju rata u Ukrajini.

Bloomberga, koji je citirao neimenovane dvije osobe bliske Kremlju, naveo je čak i detalje Putinovog 'ispitivanja'.

Ruski predsjednik signalizirao je visokim američkim dužnosnicima da je otvoren za razgovore preko posrednika, rekli su izvori novinskoj agenciji.

Rekli su da bi Putin mogao odustati od dvije ključne pozicije: neutralnog statusa Ukrajine i protivljenja konačnom članstvu u NATO-u.

To je unatoč tome što ruski čelnik prijetnju NATO-a smatra središnjim ruskim opravdanjem za svoju invaziju.

Zauzvrat, Kijev bi morao prihvatiti kontrolu Kremlja nad 18 posto ukrajinskog teritorija koji je okupirala ruska vojska - nešto što je Volodimir Zelenski najoštrije odbacio.

Američki dužnosnici rekli su da ne vide nikakve naznake da je Putin ozbiljan oko okončanja sukoba, a glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson rekla je Bloombergu da Vijeće "nije upoznato s opisanim promjenama u ruskom stajalištu".

Nakon objave ove informacije, odmah je reagirao Kremlj koji je sve demantirao.

Upitan je li Moskva spremna odustati od svojih zahtjeva za neutralnošću i NATO-om, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: "Ne, ovo je netačan izvještaj. Apsolutno ne odgovara stvarnosti."