palestina

Strah od još veće eskalacije u Gazi: Je li Rafah sljedeća meta Izraela

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) u petak je izrazila "strah" od mogućeg širenja tekuće izraelske vojne ofanzive na Rafah u južnom Pojasu Gaze.

"Bojimo se da bi to moglo biti još gore za ljude", rekao je Jens Laerke, portparol OCHA-e, na brifingu u Ženevi, odgovarajući na pitanje AA.

U Rafahu se trenutno nalazi više od polovine stanovništva Pojasa Gaze koje je raseljeno zbog rata, a ovaj grad je i glavni put humanitarne pomoći za 2,2 miliona ljudi.

"Historija nam daje razlog za zabrinutost. Bez sumnje, strahujemo za raseljene u Rafahu", rekao je Laerke.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant u četvrtak je objavio na društvenoj mreži X da će izraelske snage u Pojasu Gaze "nastaviti do Rafaha".

"Brigada Khan Younis organizacije Hamas je raspuštena, tamo ćemo završiti misiju i nastaviti u Rafah", rekao je Gallant.

Izrael je od 7. oktobra ubio više od 27.000 ljudi u Pojasu Gaze u ofanzivi koja je odgovor na prekogranični napad Hamasa, u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi. Izraelski napadi su izazvali masovno raseljavanje i razaranje i stvorili uslove za glad.