Recept

Jeste li probali kukuruzne uštipke? Mekši su, zdraviji i ukusniji od običnih

Kukuruzni uštipci imaju poseban ukus, a osim toga su i zdraviji. Obavezno ih prije služenja izvadite na papirni ubrus koji će upiti višak masnoće.

Sastojci:

  • 300 g kukuruznog brašna
  • 2 dl vode
  • 3 dl mlijeka
  • 1 jaje
  • so,
  • biber
  • 1 glavica crnog ili mladog luka
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašike pšeničnog brašna

Sos:

  • 2 kašike pavlake
  • 2 kašike majoneza
  • 2 čena bijelog luka

Priprema:

U veći sud sipati kukuruzno i bijelo brašno i prašak za pecivo. U drugi sud sipati mlijeko, vodu i jaje, so i biber po ukusu i dobro umutiti. Tu masu dodati brašnu i izraditi glatko tijesto.

Očistiti crni luk, isjeckati ga što sitnije i dodati u tijesto.

Uštipke pržiti na srednjoj vatri dok ne dobiju zlatnu boju.

Za sos pomiješati pavlaku, majonez i sitno isjeckan bijeli luk i poslužiti ga uz uštipke.