međusobno razumijevanje

Lavrov pozvao palestinske frakcije na razgovorima u Moskvi na jedinstvo

Sergej Lavrov Amerika, Ukrajina, Rusija

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u četvrtak palestinske grupe koje vode razgovore u Moskvi o formiranju jedinstvene vlade da ostave po strani svoje razlike i ujedine se za dobrobit palestinskog naroda.

Razgovori predstavnika Hamasa i političke frakcije Fataha uslijedili su nekoliko dana nakon što je palestinski premijer Mohammad Shtayyeh podnio ostavku.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki kazao je u srijedu da je promjena osmišljena kako bi se izgradila podrška proširenoj ulozi palestinskih vlasti koje podržava Zapad nakon izraelskog rata u Gazi protiv njegove vladajuće palestinske islamističke grupe Hamas.

Također je kazao kako se nada da će pregovori u Moskvi rezultirati "međusobnim razumijevanjem između svih frakcija" o potrebi podrške tehnokratskoj vladi.

Obraćajući se palestinskim delegacijama, Lavrov je izjavio da Moskva dugo zagovara direktne razgovore između Izraela i palestinskih vlasti, ali da se oni iz razloga koji su van njene kontrole nisu održavali.

"Jedan od izgovora za odgađanje tih pregovora je nedostatak jedinstva u palestinskim redovima. Skeptici tvrde da je nemoguće pregovarati kada se ne zna ko govori u ime Palestinaca", kazao je Lavrov.

"Isus Hrist je rođen u Palestini. Jedna od njegovih izreka je: 'Kuća podijeljena sama od sebe neće stajati'. Hrista poštuju i muslimani i kršćani. Mislim da taj citat odražava izazov obnove palestinskog jedinstva", kazao je.

"To ne zavisi ni od koga osim od samih Palestinaca", izjavio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je kazao da su rusko ministarstvo vanjskih poslova i ruski stručnjaci za Bliski istok pri ruci da pomognu i konsultuju delegate, prenosi Reuters.