Ovo zdravo i pristupačno povrće može postati kremasto i aromatično uz dodatak tri sastojka preporučena od profesionalnih kuhara.
Njihovi tajni sastojci su aromatično bilje, parmezan i vrhnje za kuhanje.
Kako napraviti ukusan špinat
Ovo je recept za kremasti špinat.
Sastojci:
- 1 kg špinata
- 2 kašičice maslinova ulja
- 1 kašika putera
- 2 kašike narezanog crvenog luka
- malo ljute mljevene paprike
- prstohvat muškatnog oraščića
- 1 kašičica narezane kore limuna
- 3/4 šolje vrhnja za kuhanje
- 2 kašike parmezana
Priprema:
U duboki lonac ulijte maslinovo ulje i špinat pa dinstajte nekoliko minuta, a zatim procijedite i stavite na ubrus da se ocijedi. Istopite puter pa propržite crveni luk, dodajte soli, bibera, mljevene paprike, muškatnog oraščića i narezane kore limuna.
Ulijte vrhnje za kuhanje, promiješajte i kada zakuha, dodajte sjeckani špinat. Dobro umiješajte i posipajte parmezanom.
Ostavite na šporetu još dvije minute, a zatim poslužite.