slatko za vikend

Napravite slasnu italijansku poslasticu: Topi se u ustima, a s tanjira će nestati u trenu

Crema fritta popularno je slatko jelo koje se, osim kao desert, u različitim dijelovima Italije poslužuje i uz slane zalogaje. U pitanju je zapravo krema koja prženjem poprima hrskavu koricu, a iznutra ostaje lijepo kremasta.

Kada je još toplo, ovo jelo dovoljno je posipati šećerom i poslužiti samostalno, kao što to rade u Veneciji, a dobro se slaže i uz kakav umak. U regiji Emilia-Romagna cremu frittu poslužuju uz prženu ribu, meso i povrće pa svakako razmislite i o toj opciji.

Sastojci

590 ml mlijeka

5 žumanaca

70 g šećera

60 g škrobnog brašna ili gustina

30 g običnog bijelog glatkog brašna

1 kašičica ekstrakta vanilije ili jedna mahuna vanilije

korica jednog limuna

prstohvat soli

Za prženje

140 g prezle

65 g brašna

1-2 jaja

suncokretovo ulje za prženje

šećer u prahu

Priprema

Zakuhajte mlijeko s limunovom koricom i mahunom vanilije ako je koristite, pripazite da ne kipi. Istucite žumanca sa šećerom, limunovom koricom i soli. Polako umiješajte gustin, zatim brašno i dodajte dio zagrijanog mlijeka iz kojeg ste izvadili mahunu vanilije. Kada se sve dobro sjedini, dodajte ostatku mlijeka, vratite na vatru i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje.

Trebali biste dobiti gustu kremu nalik pudingu. Posudu za pečenje ili kalup obložite plastičnom folijom i ulijte kremu. Ravnomjerno je rasporedite lopaticom. Prekrijte folijom. Ostavite da se potpuno ohladi.

Narežite kremu na kvadrate jednake veličine. Koristite mokri nož i navlažite oštricu prije rezanja svake linije. Za minimalistički tanki premaz: komadiće samo umočite u prezle i pržite. Ako volite gušći, hrskaviji premaz, lagano istucite jaja u jednoj maloj posudi, u drugu zdjelu stavite malo brašna, a u treću prezle.

Kvadrate kreme umočite u brašno, zatim u jaja, na kraju u prezlu. Ulijte dosta ulja u tavu i dobro ga zagrijte. Pržite kvadrate dio po dio, brzo ih okrećući da jednolično porumene s obje strane. Osušite na duplom sloju papirnatog ubrusa i poslužite vruće posipano šećerom u prahu.