Wang Yi

Šef kineske diplomatije: SAD su opsjednute, sukob s Kinom imao bi nezamislive posljedice. Ako nastave, sami će sebi napraviti proble

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi ustvrdio je da Sjedinjene Američke Države koče razvoj Kine širenjem jednostranih sankcija na području tehnologije.

Ministar Wang govorio je na konferenciji za novinare pod nazivom "Kineska vanjska politika i vanjski odnosi" održanoj u Pekingu u okviru godišnje generalne skupštine Svekineskog narodnog kongresa.

Tvrdeći da se pogrešna percepcija SAD o Kini nastavlja, Wang je izjavio da unatoč dogovoru koji su čelnici dviju zemalja postigli na sastanku u San Franciscu u novembru 2023., administracija Washingtona nije ispunila svoje obaveze.

Ističući da SAD stalno proširuje popis unilateralnih sankcija kako bi izvršio pritisak na Kinu, Wang je rekao: "Kako možemo govoriti o međunarodnoj pravdi ako SAD sprječava legitiman razvoj drugih zemalja dok se sam obogaćuje? Kako možemo govoriti o konkurenciji ako pokušava zadržati Kinu dok je na najvišem nivou tehnologije?"

Naglasio je da se američko-kineski odnosi moraju odvijati u okviru načela uzajamnog poštovanja, mirnog suživota i saradnje u kojoj svi pobjeđuju.

"Konfrontacija i sukob između dvije velike zemlje kao što su SAD i Kina imat će nezamislive (loše) posljedice. Ako SAD nastavi svoju opsjednutost potiskivanjem Kine, na kraju će sam sebi naštetiti", rekao je Wang.