dvosjekli mač

Amerika u strahu: Hoće li Biden dati Trumpu veliki adut u predsjedničkoj utrci?

Trump je jednom prilikom visokim ruskim zvaničnicima u Ovalnom uredu, dok je bio predsjednik, pokazao detalje visoko povjerljive izraelske obavještajne operacije

Zvaničnici obavještajne službe Sjedinjenih Američkih Država planiraju izvijestiti Donalda Trumpa o pitanjima nacionalne sigurnosti ako osigura nominaciju Republikanke stranke ovog ljeta za predsjedničke izbore - uprkos zabrinutosti oko njegovog rukovanja povjerljivim podacima.

Odluka bi bila u skladu s tradicijom koja datira iz 1952. godine.

Međutim, to bi značilo prvi put da se jedna obavještajna uprava dobrovoljno prijavila da podijeli povjerljive podatke s kandidatom koji se suočava s krivičnim prijavama upravo zbog zloupotrebe povjerljivih spisa.

Obavještajni podaci

Administracija aktuelnog predsjednika, demokrate Joea Bidena, namjerava podijeliti obavještajne podatke s bivšim predsjednikom bez obzira na ishod suđenja na Floridi, prema višem zvaničniku obavještajne službe i drugoj osobi koja je upoznata s internim razgovorima.

Sastanak nije zakonski obavezan, ali u posljednje 72 godine, aktuelne administracije dozvolile su špijunskim agencijama da kandidatima obje glavne političke stranaka pročitaju neke od najvećih prijetnji zemlji.

Brifinzi, kojima upravlja Ured direktora Nacionalne obavještajne službe i koje odobrava Bijela kuća, obično se održavaju nakon stranačkih konvencija u kasno ljeto.

Nije jasno kada će se održati suđenje Trumpu niti hoće li se o slučaju odlučiti prije izbora.

Nekoliko sadašnjih i bivših obavještajaca, koji su razgovarali s POLITICO-om, rekli su da je inače uobičajena odluka ove godine prepuna rizika zbog sudskog slučaja koji je u toku i Trumpovog stava prema informacijama o nacionalnoj sigurnosti.

Bivši visoki zvaničnik američke obavještajne službe primijetio je da Trump još uvijek održava bliske veze sa stranim čelnicima, uključujući izraelskog Benjamina Netanyahua, i da bi mogao iskoristiti informacije da ih podrži ili iskoristi za svoje interese.

Trump je jednom prilikom visokim ruskim zvaničnicima u Ovalnom uredu, dok je bio predsjednik, pokazao detalje visoko povjerljive izraelske obavještajne operacije.

Špijunski satelit

U drugom slučaju, tvitao je sliku koju je snimio tajni špijunski satelit.

"Bojao bih se da mu dam stvari. Mislim, ko zna kakav bi gaf napravio”, poručio je obavještajac.

Inače, ubrzo nakon što je Biden preuzeo dužnost 2021. godine, zabranio je Trumpu dostavljanje obavještajnih brifinga koji se inače dobrovoljno šalju bivšim predsjednicima SAD, navodeći kao razlog Trumpovo čudno ponašanje.

Biden je istaknuo da Trump kao bivši predsjednik nije imao potrebe za informacijama i rekao je da želi izbjeći rizik da bi se Trump "mogao okliznuti i nešto reći".

Veliki kritičar

John Bolton, Trumpov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost i otvoreni kritičar svog bivšeg šefa, rekao je da bi sudski slučaj koji je u toku mogao opravdati odgađanje informiranja Trumpa.

“Nismo se dosad suočili s ovakvom situacijom. Ali, mislim da bi logika mogla diktirati Bidenu da neće dati Trumpu obavještajne brifinge", rekao je Bolton.

Međutim, za Bijelu kuću, odluka da ne proširi tradiciju na Trumpa vjerojatno bi ohrabrila tvrdnje bivšeg predsjednika - na sudu i izvan njega - da je obavještajna zajednica pristrasna prema njemu.

A to bi moglo dodatno pokvariti njegove ionako opterećene odnose s istim agencijama na koje bi se Trump morao osloniti kako bi upravljao sukobima širom svijeta ako pobijedi u novembru...