Politika

Javnost protiv Kurza zbog Balkanaca. Durić: To nije moj kancelar. Šta je s Austrijancima koji su ljetovali u Hrvatskoj?

šta se dešava sa Sebastianom Kurzom sebastian kurz portret

Austrijski kancelar Sebastian Kurz žestoko je razljutio dobar dio austrijske javnosti svojom izjavom kako su - pojednostavljeno - povratnici s odmora porijeklom s Balkana krivi za porast zaraza koronavirusom u Austriji.

Na press-konferenciji na kojoj je u srijedu objavio postrožavanje nadzora austrijskih granica tokom božićnih blagdana, Sebastian Kurz izjavio je sljedeće:

„Tokom ljeta, nakon ukidanja zabrane kretanja, imali smo mali broj zaraza, a nakon toga su povratnici iz zemalja porijekla zarazu vratili u zemlju“, jasno aludirajući na državljane Austrije koji su putovali na odmor u zemlje bivše Jugoslavije i Tursku.

Kako bi dodatno osnažio svoju tvrdnju, Kurz je nešto kasnije povukao jasnu distinkciju između poslovnih putovanja i 'proslave Nove godine u Pragu ili posjeta rođacima na Balkanu', priprijetivši kako vlada u Beču drugi oblik izlaska iz zemlje neće dopustiti i najavivši desetodnevni karantin za sve povratnike, bez obzira imaju li negativan PCR test ili ne.

Kurzovu izjavu na Twitteru je 'izrezao' i prvi na nju reagirao Florian Klenk, glavni urednik bečkog lijevo-liberalnog sedmičnika Falter, koji je ustvrdio: „Kurz je odgovoran za jednu od najviših stopa smrtnosti i infekcija na svijetu. A ko je, po njemu kriv? Stranci“.

Klenk je kasnije napisao i nešto duži komentar, u kojem još oštrije napada Kurza:

„Danas je konačno pokazao da je ono za što smo ga optužili na samom početku - neofašist, koji k tome pokušava podijeliti naciju u trenucima krize... Kurz nema životnog iskustva, prebrzo je odrastao. Razgovara s populistima, ali više ne sluša prave stručnjake. Gotovo svi koji ga bolje poznaju žale se da je u jednom trenutku prestao slušati. On samo objašnjava svijet svima, oduvijek je sve znao, on je taj koji je uvijek 'prvi' nešto prepoznao. Ali to nije tačno. Zeleni (koalicijski partner u vladi) bi mu napokon trebali pokazati da je prešao granicu. Kancelar je go. Ko će mu to reći?“, pita se Klenk.

Na Kurzovu najavu pooštravanja kontrole na granicama razočarano je reagirao i bivši austrijski ambasador u Hrvatskoj, Andreas Wiedenhoff. On je na Twitteru napisao:

„Ljudi čija baka živi nekoliko stotina kilometara zapadno od Beča, u Tirolu ili Vorarlbergu, mogu je sada posjetiti. To je lijepo. No, ako baka živi nekoliko stotina kilometara dalje na jugoistoku, to postaje praktički nemoguće, a za to su krivi oni na vlasti. To je žalosno“, kaže Wiedenhoff.

Očekivano, Kurzovu izjavu najžešće su osudili oni najpogođeniji njegovom izjavom - Austrijanke i Austrijanci porijeklom s Balkana. Novinarka Der Standarda Olivera Stajić napisala je na Twitteru kako je Kurzova izjava o virusu dovezenom iz zemalja porijekla 'neoprezna, opasna i bezobzirna'. Njezina kolegica Ana Grujić podijelila je svoje iskustvo:

„Moj otac s Balkana imao je koronu do prije nekoliko dana. Nije se zarazio na zapadnom Balkanu, već od stanara staračkog doma u kojem radi kao medicinski brat“.

No, najkoherentniji komentar napisala je Amra Durić, urednica kulturne emisije austrijske državne televizije ÖRF. Osvrćući se na Kurzovu izjavu, u tekstu pod naslovom 'Nije moj kancelar', piše kako su Kurzove riječi 'udarac u trbuh za nekog migrantskog porijekla'.

„Moja prva reakcija bila je: Zašto se ne govori o Austrijancima koji su ljetovali u Hrvatskoj? No tu se moram zaustaviti. Jer ono što kancelar očito želi postići jest podjela u društvu i za to još jednom koristi 'loše strance' kao žrtvene jarce. Koliko još puta ćemo dopustiti da nas ova vlada diskriminira? Kao neko ko ovdje živi u Austriji od svoje treće godine, ovdje je išao u školu, studirao, radio i plaća porez, ne mogu dopustiti da mi kancelar tokom konferencije za medije daje osjećaj da ne pripadam Austriji i da sam kriva za drugi val korone i stotine smrtnih slučajeva. Nisam otišla u Bosnu tokom ljeta, a sedmicama nisam putovala ni po Austriji. Znam ljude, kako one porijeklom iz drugih zemalja tako i autohtone Austrijance, koji su ljetovali u Bosni i Hrvatskoj. Testirani su prije i poslije putovanja, i niko od njih nije imao koronavirus, dragi kancelare. Tako sam bijesna i povrijeđena i više ne mogu podnijeti ovu uznemirenost. Takav kancelar nije moj kancelar“, emotivno piše Durić, prenisi tPortal.