moderno+tradicija

Šta pomislite kada čujete “baklava cheesecake”? Evo recepta koji spaja dva savršena deserta pa ko voli…

Baklava je baklava - sastavljena je od tankih listova tijesta (jufki) punjenih smjesom od oraha (ili pistacije) i tiritom te prelivenih agdom.

Cheesecake je torta s podlogom od graham krekera ili keksa te bogatim nadjevom od krem sira, jaja i šećera koja se peče u rerni prije nego što se ohladi i servira.

Baklava cheesecake uzbudljivi je spoj ova dva popularna deserta. Kremasti nadjev na bazi sira stavlja se na namašćene kore punjene orasima, a sve zajedno se prelijeva aromatičnim sirupom od meda i ružine vodice.

Riječ je o kombinaciji koja će oduševiti ljubitelje slatkog, a pogotovo ovih dvaju deserata.

Sastojci:

Sastojci za podlogu:

  • 10 kora za baklavu
  • 150 g oraha
  • 65 g rastopljenog putera

Sastojci za kremu:

  • 450 g sirnog namaza
  • 160 ml vrhnja za šlag
  • 130 g šećera
  • 3 jaja
  • 2 kašike brašna

Sastojci za sirup:

  • 125 ml vode
  • 85 g meda
  • 70 g šećera
  • 1 kašika ružinog sirupa
  • 1 štapić cimeta
  • sok pola limuna
  • korica pola limuna

Priprema:

  1. Tostirajte orahe u rerni oko 5 do 10 minuta na 200 Celzijevih stepeni. Pulsirajte tostirane orahe u blenderu kako biste ih usitnili. Puter za baklavu rastopite u mikrovalnoj rerni ili na štednjaku i stavite sa strane.
  2. U mikseru napravite kremu: pomiješajte krem sir sa šećerom i miksajte oko jedne minute. Dodajte jaja sa sobne temperature, vrhnje za šlag i brašno. Miksajte dok se sastojci ne povežu.
  3. Dobro namastite kalup za tortu, prekrijte ga s dvije kore za baklavu, premažite rastopljenim puterom i stavite četvrtinu usitnjenih oraha. Prekrijte orahe s još dvije kore za baklavu, premažite maslacem i stavite orahe.
  4. Ponavljajte postupak s po dvije kore dok ne potrošite sve sastojke. Pustite da kore prelaze preko ruba kalupa – kada složite cijeli desert porežite rubove.
  5. Preko zadnjeg sloja kore prelijte cheesecake kremu.
  6. Ovo pripremljeni kolač stavite peći u zagrijanu rernu na 180 Celzijevih stepeni oko 45 minuta. Potom pažljivo uklonite stranice kalupa i nastavite peći na istoj temperaturi još 25 minuta da kore dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
  7. Dok se kolač peče napravite sirup: stavite vodu, med, šećer, koricu pola limuna, limunov sok i štapić cimeta u lončić i zagrijte ga na štednjaku. Zagrijavajte smjesu oko 5 do 10 minuta dok se šećer ne rastopi i ne dobijete sirupastu teksturu.
  8. Izvadite iz sirupa limunovu koricu i cimet, te ulijte ružinu vodicu. Sve dobro promiješajte.
  9. Kada izvadite kolač iz rerne prelijte ga s pripremljenim sirupom po vrhu. Sirup prelijte uglavnom po rubovima kako biste namočili pečene kore.
  10. Ohladite kolač do kraja, stavite ga u friđider na oko dva sata da se stisne, a onda ga narežite i poslužite.