retro

Vraća se Jaguar iz osamdesetih

Kompanija koja je odvela Jaguar do slave Le Mansa kasnih 80-ih vratila se sa prilagođenim Jaguarom XJS koji gura otprilike 600 KS kroz ručni mjenjač.

TWR je otkrio Supercat, koji je baziran na Jaguaru XJS koji ima agresivnu karoseriju od karbonskih vlakana.

Ispod haube se krije V-12 sa kompresorom od otprilike 600 KS uparen sa šestostepenim manuelnim mjenjačem koji ide na zadnje točkove.

Samo 88 jedinica će biti izgrađeno sa početnom cijenom od oko 282.000 dolara.

Tom Walkinshaw Racing je među najlegendarnijim imenima u britanskom motosportu, odgovoran za Jaguar prototip trkača koji su trijumfovali u Le Mansu 1988. i 1990., dok su također razvijali cestovne superautomobile XJ220 i XJR-15 ranih 1990-ih. Brend se sada vratio sa Tomovim sinom, Fergusom Walkinshawom, na čelu, a prvi automobil iz oživljenog TWR-a je zelena zvijer koju vidite ovdje, Jaguar XJS restomod sa V-12 pogonom nazvan Supercat.

TWR je uzeo elegantnu, dugačku haubu XJS-a i povećao agresivnost do maksimuma, zadržavši prepoznatljivu liniju krova i proporcije, ali ponovo zamišljajući grand tourer kao uvjerljiv trkački automobil spreman za stazu. Cijela karoserija je izrađena od karbonskih vlakana i ima nevjerovatno proširene lukove kotača, prednji razdjelnik koji izgleda oštro kao katana i haubu sa otvorima za ventilaciju. Sa stražnje strane nalazi se ogroman difuzor i izbočeni spojler, dok je izgled inspiriran motosportom zaokružen aerodisk kotačima i auspuhom sa strane.

U srcu Supercata je V-12 sa kompresorom koji razvija oko 600 konjskih snaga, i iako TWR nije precizirao zapreminu, kladimo se da je kolosalan. Još primamljivija je činjenica da je ovaj motor povezan sa šestostepenim manuelnim menjačem koji snagu usmerava isključivo na zadnje točkove. TWR kaže da prošlo radno iskustvo njegovog razvojnog tima uključuje rad u McLarenu, Ferrariju, Porscheu, Williamsu, Mercedesu F1 i Renaultu F1.

Samo 88 TWR Supercats će biti napravljeno u čast pobjede na 24 sata Le Mansa 1988. godine. Prve jedinice bi trebalo da budu isporučene u četvrtom kvartalu ove godine. Cijene će početi od otprilike 282.000 dolara, a TWR će ponuditi širok stepen personalizacije. Supercat će se nuditi na glavnim međunarodnim tržištima, uključujući Sjedinjene Države.