Prhki keksi (eng. shortbread) omiljena su poslastica širom svijeta jer se radi od vrlo jednostavnom, a ukusnom škotskom desertu koji se može pripremiti i uz dodatak čokolade i karamela.
Zbog bogatijeg okusa glazure i karamela takav kolač se naziva shortbread millionaire – ili u slobodnom prijevodu, poslastica milionera. Ponekad se glazura posipa krupnom soli, kako bi se istaknuo okus čokolade i karamela, ili pak slanim perecima koji služe i kao zanimljiv ukras.
Sastojci za shortbread millionaire:
Tijesto:
250 g glatkog brašna
75 g šećera u prahu
175 g maslaca, omekšalog
Karamel:
100 g maslaca ili margarina
100 g svijetlog muscovado šećera
397 g kondenziranog mlijeka
Glazura:
200 g čokolade
Priprema shortbread millionairea:
- Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzija. Lagano namastite i obložite kvadratnu ili pravougaonu posudu za pečenje dužine od oko 20, 22 cm.
- Za tijesto pomiješajte 250 g glatkog brašna i 75 g šećera u prahu u zdjeli. Utrljajte 175 g omekšalog maslaca dok ne dobijete smjesu nalik finoj prezli. Mijesite smjesu dok ne dobijete tijesto, a zatim utisnite u dno pripremljenog kalupa.
- Lagano izbodite prhko tijesto vilicom i pecite 20-25 minuta ili dok nije čvrsto na dodir i dobije boju. Ostavite da se ohladi u posudi.
- Da biste napravili karamel, stavite 100 g maslaca ili margarina, 100 g svijetlog muscovado šećera i kondenzirano mlijeko u tavu pa lagano zagrijte dok se šećer ne otopi. Stalno miješajte kuhačom da se šećer ne zalijepi za dno posude. Pojačajte vatru na srednje jaku, cijelo vrijeme miješajući, i pustite da zakipi, zatim smanjite vatru na nisku i neprestano miješajući, oko 5-10 minuta ili dulje, dok se smjesa malo ne zgusne – ali ne predugo jer će kolač biti previše tvrd. Prelijte preko tijesta i ostavite da se ohladi.
- Za glazuru polako otopite 200 g čokolade izlomljene na kockice na pari. Prelijte preko hladnog karamela i ostavite da se stegne. Zagrijte oštricu noža u vrućoj vodi pa narežite kolač.