jedite bez brige

Ovih 10 namirnica možete jesti bez ograničenja i straha od debljanja

Da, došlo je to doba godina.

Odjeće je na nama sve manje, a približavaju se i dani kad ćemo se morati razgolititi na plaži čega se mnogi užasavaju. Mršavljenje se ponekad čini kao priča bez kraja – od brojanja kalorija, veličina porcija, vježbanja… Ali što ako vam kažemo da postoje namirnice koje gotovo da možete jesti koliko god želite, a da se ne udebljate?

Od voća do grickalica i kolača, u svakoj su kategoriji skriveni pobjednici koji imaju malo kalorija i neće poremetiti vaše napore u mršavljenju. Voće je, primjerice, izvrstan izbor jer iz njega dobivate ugljikohidrate iz prirodnih šećera. Osim toga, hrana koja sadrži složene ugljikohidrate podržava stabilniju energiju i čini da se duže osjećate sitima, piše portal EatThisNotThat.

Lubenica

Pojedete li šalica narezane lubenice dobit ćete samo 46 kalorija, a puna je vode koja će vas zasititi. Ovo voće također ima izvrsnu hranjivu jer je bogato kalijem i antioksidansima poput vitamina C.

Lubenica je odlična opcija nakon vježbanja jer se lako probavlja zbog malo vlakana, ali hidratizira i osiguravaju elektrolit kalij, koji se može izgubiti znojenjem.

Jabuke

Jabuke su još jedno voće koje uvijek trebate imati pri ruci. Velika jabuka ima oko 148 kalorija i pet grama vlakana. Topiva vlakna u jabuci usporavaju brzinu kojom hrana napušta želudac, što vas duže drži sitima.

Treba ih dobro sažvakati, što traje, pa mozak stigne shvatiti da ste siti. Jabuke također sadrže polifenole za koje se smatra da sprječavaju nakupljanje masnoće na trbuhu.

Kokice

Kada vas uhvati želja za grickalicama domaće kokice su idealan izbor. Ove hranjive cjelovite žitarice imaju samo 31 kaloriju po šalici, jedan gram proteina i gram vlakana.

Dodavanje maslaca, ulja, sira i karamele može ovaj obro brzo učiniti visokokaloričnim pa to izbjegavajte. SLično je i s kupovnim kokicama. Pročitajte etikete i sastav.

Banane

Blago zelene, nezrele, banane imaju puno otpornog škroba i pektina koji potiču osjećaj sitosti.

Maline

Jedna šalica malina dodat će vam samo 78 kalorija, što ih čini idealnim međuobrokom ili preljevom za šalicu grčkog jogurta ili zdjelu zobi. Osim toga, u toj porciji od jedne šalice također dobivate 10 grama vlakana i dva grama proteina.

Rižini kolači

Idealno od smeđe riže, ove su grickalice niskokalorična hrana u kojoj se lako može uživati umjesto kruha ili sami kao međuobrok. Povećavaju osjećaj sitosti i zadovoljstva zbog vlakana i prozračnosti.

Budite oprezni pri odabiru dodataka okusima, osobito onih koji sadrže sol, jer kolačići od riže lako mogu postati kaloričniji izbor.

Šipak


Od sjemenki do soka, šipak je korisna namirnica koju treba uključiti u svoju prehranu. Jedna šalica sjemenki nara ima samo oko 120 kalorija i osigurava dva grama proteina i šest grama vlakana. Osim toga, istraživanja su pokazala da je ispijanje 120 ml soka od nara svaki dan tijekom mjesec dana značajno smanjilo masnu masu kod odraslih.

Paradajz

Jedna srednje velika crvenai paradajz ima 22 kalorije, gram proteina i gotovo dva grama vlakana. Iako je sadržaj vlakana i proteina mali, rajčice imaju malo ili nimalo masti i pune su kalija, vitamina K, vitamina C i folata. Osim toga, sastoje se od 95% vode.

Zob


Šalica kuhane zobene kaše ima oko 134 kalorije, pet grama proteina i pet grama vlakana, a izvrstan je izvor cinka, magnezija, fosfora i tiamina. Kuhana zob povećava volumen i potiče osjećaj sitosti, a dodavanjem voća i slčnih niskokaloričnih dodataka pretvara se u idealan obrok.

Bundeva

Bundeva nije aktualna samo u jesen. Ova niskokalorična opcija je izvrstan dodatak vašoj prehrani u bilo koje doba godine. Jedna šalica konzervirane bundeve bez soli ima 83 kalorije, tri grama proteina i sedam grama vlakana. Također osigurava 200% vaših dnevnih potreba za vitaminom A, a obiluje i dovoljnim količinama vitamina K, bakra, vitamina E, željeza, magnezija, vitamina B i vitamina C.

Ima ih puno vrsta pa ćete zasigurno pronaći onu koja vam odgovara – slatkasta butternut za juhe i pite, špageti bundeva kao zamjena za tjesteninu, hokaido za variva i umake, acorn ili turban zapečene u pećnici…