Patatas bravas je špansko nacionalno jelo.
Sastoji se od hrskavih pečenih krompira narezanih na kockice te posluženih uz začinjeni umak na bazi paradajza.
Vrlo lako možete napraviti u vlastitom domu. Evo što vam je potrebno…
Sastojci za hrskave krompire:
1 kilogram krompira
2-3 kašičice maslinovog ulja
so i biber po želji
Sastojci za umak:
200 grama nasjeckanog paradajza (može i iz konzerve)
1 kašičica koncentrata od paradajza
1 luk
2-3 češnja bijelog luka
3 kašičice maslinovog ulja
2 kašičice slatke paprike u prahu
prstohvat čili praha
prstohvat šećera
so po želji
Priprema:
Krompire ogulite i narežite na kockice pa papirnatim ubrusom odstranite višak vode s površine.
Suhe krumpire pomiješajte s uljem i začinima te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stepeni oko 40 do 50 minuta, odnosno dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.
Za to vrijeme napravite začinjeni umak. Narežite luk te ga prepirjajte na maslinovom ulju oko pet minuta.
Tada ubacite nasjeckani bijeli luk. Dobro promiješajte i pirjajte oko jedne minute.
Ubacite nasjeckani paradajz, koncentrat i začine. Sve dobro promiješajte i kuhajte oko 15 minuta dok se umak ne zgusne.
Poslužite umak preliven preko hrskavih krompira, prenosi Dnevnik.hr.