Kriminal

Uhapšen u Beogradu: Ko je Darko Elez i za šta se tereti

Pripadnici MUP-a Srbije  su danas, postupajući po nalogu Posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu, lišili slobode Darka Eleza (40), saznaje "Blic".

Kako je MUP Srbije danas saopćio, on je priveden nadležnom sudu na dalje postupanje i nadležnost.

Darko Elez je osuđivani kriminalac poznat po najtežim krivičnim djelima u regionu.

On je uhapšen po međunarodnoj potjernici iz BiH. Potjernicu za Elezom raspisao je Sud BiH na zahtjev Tužilaštva BiH, a zbog optužnice za organizovani kriminal koja je podignuta još 2013. godine u predmetu kodnog naziva “Lutka”.

Tužilaštvo BiH podiglo je u avgustu 2013. godine podiglo optužnicu protiv 32 osobe u predmetu “Lutka” koja se odnosi na jednu od najvećih organizovanih kriminalnih grupa u postdejtonskoj BiH.

Optužene se teretilo za organizovani kriminal, u vezi sa više ubistava i teških ubistava, oružanih pljački banaka i transporta novca u višemilionskim iznosima, pljačke, razbojništva, pranje novca i druga teška krivična djela, saopćeno je tada iz Tužilaštva BiH.

Tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal, korupciju i terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv ukupno 32 osobe, u okviru predmeta protiv Darka Eleza i drugih.

Ovi optuženi, terete se za neka od najtežih krivičnih djela organizovanog kriminala, počinjena u proteklih 10 godina, na području BiH.

Elez je služio devetogodišnju zatvorsku kaznu u Srbiji kao vođa narko-grupe iz Istočnog Sarajeva, a već je ispitivan na okolnosti optužnice s organizovanim kriminalom u predmetu “Lutka” kada se branio šutnjom.