BRČANSKA MALTA

Sjećanje na dan kada je Tuzla odbranjena

Na današnji dan Tuzla se odbranila od napada paravojnih jedinica vojske tzv. SR (osnovana u Banja Luci, 12. 5. 1992. godine i stavljena pod komandu ratnog zločinca Ratka Mladića) i strane vojne sile – Vojske Savezne Republike Jugoslavije, čime se spasila sudbine koja je nekoliko sedmica prije snašla i Vlasenicu, Bratunac, Bijeljinu i Zvornik.

Na Brčanskoj Malti 15. maja 1992. godine kao pripadnici MUP-a poginuli su Šemsudin Mahmutović, Aldin Mustabašić i Emir Malohodžić. U noći sa 15./16.maja kod DTV Partizan poginuli su Fuad Mehinović, Sadik Čehajić, Bahrija Dajanović, dok su teško ranjeni bili Pejo Brkić, Refik Plavšić i Nenad Remenović. Po evidenciji MUP-a Tuzla 15. maja ukupno je 25 ranjenih pripadnika MUP-a zatražilo ljekarsku pomoć.

Na Brčanskoj Malti stradala su i 33 pripadnika vojne kolone koja je trebala mirno napustiti grad. Najodogovornijim za sukob na Brčanskoj Malti smatra se Mile Dubajić, oficir JNA i tadašnji komandant tuzlanske kasarne.

Pred pravosudnim institucijama Srbije u slučaju Tuzlanska kolona sudilo se Iliji Jurišiću, pripadniku policije BiH, za navodni ratni zločin, ali ga je Apelacioni sud u Beogradu 2016. godine pravosnažno oslobodio svih optužbi, budući da nije bilo dokaza da je naredio napad na kolonu vojnika tadašnje JNA. Njegova pravna borba trajala je skoro devet godina.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić je pozvao sve građanke i građane Tuzle da se pridruže, obilježavanju ovog značajnog datuma u historiji Tuzle, danas u 12.30 sati, na Brčanskoj Malti, a kako bi zajedno obilježili Dan odbrane Tuzle, a zatim i na Slanoj Banji, kada će se položiti cvijeće na sva spomen obilježja. Isto tako, i sljedećeg dana 16. maja, na Slanoj Banji na otvorenje spomenika jedinicama koje su branile Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu, piše portal tuzlainfo.ba.