Ima li boljeg priloga od pire krompira? Ide uz pečeno meso, gulaše, a za punjene paprike i sarme ni ne postoji drugi prilog.
Chef s Food Networka, najpoznatijeg televizijskog kanala koji se bavi hranom i svime vezanim za nju, Tyler Florence kaže da ljudi na potpuno pogrešan način pripremaju pire krompir.
Naime, kako bismo dobili savršeni pire, prvenstveno krompir kuhamo u krivoj tekućini - vodi. Oguljeni i oprani krompir bi se trebao kuhati u vrhnju u kojem smo ranije rastopili maslac.
Ovo je Tylerov recept za pire krompir:
- U lonac s vrhnjem (cca. 0,5l) dodajte oguljeni, oprani i nasjeckani krompir, 3 kašičice maslinovog ulja i 3 kašičice putera
- Po želji možete dodati so, začine ili bijeli luk
- Poklopite lonac i ostavite da lagano krčka 20 minuta
- Procijedite krompire, ali sačuvajte tekućinu u kojoj se krompir kuhao, i pomalo dodajte u zdjelu s krompirima
- Propasirajte krompir
Chef Tyler kaže da je ovo pravi način kuhanja krompira jer na kraju u samom pireu ostanu svi okusi - krompira i tekućine u kojoj se kuhao.