oborili rekord

Najbolja aviokompanija isplaćuje bonus radnicima u visini od osam plaća. Ali, upozoravaju da će iduća godina biti jako teška

Singapore Airlines visoko postavlja ljestvicu kada su u pitanju isplate bonusa.

Prijevoznik će svoje zaposlenike nagraditi bonusom u iznosu od gotovo osam plaća, rekla je u petak za CNN osoba iz kompanije. Osoba je zamolila da ne bude imenovana jer informacija nije bila namijenjena javnoj objavi.

Singapore Airlines nije odgovorio na zahtjev za komentar.

U srijedu je kompanija izvijestila o rekordnoj godišnjoj neto dobiti od 1,98 milijardi dolara u fiskalnoj godini 2023. do 2024.

"Potražnja za zračnim putovanjem ostala je velika tokom cijele godine, potaknuta oporavkom u sjevernoj Aziji jer su Kina, Hong Kong, Japan i Tajvan u potpunosti ponovno otvorili svoje granice nakon pandemije", rekao je avioprijevoznik u svojoj izjavi o zaradi.

Goh Choon Phong, izvršni direktor kompanije, rekao je da je pobjedu zahvalio neumornom radu njegova tima, koji je podnio „mnoge žrtve kako bi osigurao da je SIA spremna za oporavak zračnog prometa. To nam je omogućilo da izađemo jači i spremniji iz pandemije.”

To nije jedina aviokompanija koja svom osoblju daje velikodušne bonuse.

Dubai's Emirates isplatit će svom osoblju bonus koji je jednak isplataa za 20 sedmica, izvijestio je Reuters ove sedmice pozivajući se na internu e-poštu. Aviokompanija u državnom vlasništvu, koja je također ostvarila rekordnu dobit u cijeloj godini, odbila je komentirati.

Međutim, nadolazeća bi godina mogla biti teška za sektor, navodi Singapore Airlines u svojoj izjavi o zaradi.

“Geopolitičke napetosti, makroekonomske neizvjesnosti, inflatorni pritisci i ograničenja opskrbnog lanca predstavljaju izazove za našu industriju”, navodi se.