fury vs osyk

Dogovoren meč stoljeća: Ko će postati apsolutni kralj boksa?

Boks će nakon 25 godina u subotu navečer dobiti apsulutnog prvaka teške kategorije nakon borbe u Rijadu između Britanca Tysona Furyja i Ukrajinca Oleksandra Usyka.

Britanac drži WBC naslov u teškoj kategoriji od 2020., nakon druge od svoje tri epske borbe protiv Deontaya Wildera.

Skinuo s trona Joshuu

Ukrajinac Usyk ima WBA, WBO i IBF pojas otkako je 2021. skinuo s trona Britanca Anthonyja Joshuu.

Pobjednik će postati prvi neprikosnoveni prvak u teškoj kategoriji nakon Lennoxa Lewisa, okrunjenog 1999. u Las Vegasu.

Tada je, 11 godina nakon olimpijskog naslova u Seulu, Lewis stigao i do naslova nakon pobjede na bodove protiv američkog borca Evandera Holyfielda.

Fury, 35-godišnji dvometraš, imao je neugodnu epizodu u pobjedi protiv MMA borca Francisa Ngannoua u oktobru, ali od tada je skinuo višak kilograma i ima najbolju tjelesnu građu u životu, prenose agencije.

S a37 godina, Usyk, bivši apsolutni prvak u poluteškoj kategorijii, također olimpijski pobjednik 2012., niži je od Britanca 15 centimetara, ali je već slavio nad višim protivnicima, osobito dva puta protiv Joshue.

Završne pripreme

Ne bojeći se superlativa, promotor Frank Warren opisao je ovu borbu kao "najvažniju u 21. stoljeću", onu vrstu borbe koja se "događa samo jednom u generaciji".

Završne pripreme bile su nepredvidive kao i dva borca.

Nakon haosa izazvanog udarcem glavom koji je Furyjev otac zadao članu Usikove pratnje, bokseri su bili prilično mirni i puni poštovanja tokom konferencije za novinare u četvrtak.

Očekuje se da će Fury i Usik, koji imaju klauzulu i za revanš, dobro zaraditi od ove borbe.

Prema nekim procjenama, Britanac bi u džep spremio najmanje 116 miliona eura.

Bokseri prije meča imaju besprijekoran učinak - 34 pobjede i jedna neodlučena borba za Furyja, u usporedbi s 21 pobjedom u isto toliko borbi za Usika.

U subotu će se pobjednik pridružiti elitnoj grupi velikih bokserskih imena i apsolutnih prvaka, od Jacka Dempseyja do Mikea Tysona, Joea Louisa i Mohammeda Alija.