Recept dana

Jeste li za baby lasagnu? Imamo recept za omiljeno jelo u mini formatu, a sviđa nam se i ime…

Pošto čitavom Evropom, ali i svijetom vlada 'Baby Lasagna manija', imamo recept koji će zasigurno biti hit.

Riječ je o 'baby lazanjama', odnosno, mini lazanjama, finoj inačici popularnih klasičnih lazanja. Ovo jelo voljet će veliki i mali gurmani, a još bolje i zvuči, kada pozovete prijatelje na baby lasagna.

Lazanje su omiljeni talijanski klasik, a pošto je ovogodišnji predstavnik Hrvatske na Euroviziji doslovno zaludio svijet, donosimo recept za baby (mini) lazanje. Riječ je o klasiku u mini formatu koji se pravi u kalupu za muffine. Naravno, sve je tu kao i kod klasičnih lazanja: fini sos od mljevenog mesa, paradajza i svježe ricotte između listova tjestenine, malo bosiljka te nježno rastopljena mozzarella na vrhu. Ukusan finger food za svaku zabavu!

Sastojci

 Za kalup za muffine (od 12 komada):

• malo ulja za podmazivanje

• 1 kašika griza

Za sos od mljevenog mesa:

• 100 g luka

• 1 čehno bijelog luka

• 3 kašike ulja za kuhanje

• 350 g miješanog mljevenog mesa 

• 1 mala kašika soli

• svježe mljeveni biber

• 1 mala kašika origana

• 400 g pasiranog paradajza

Za smjesu od ricotte: 

• malo bosiljka

• 250 g ricotte sira 

• 75 g punomasnog vrhnja

• so

• svježe mljeveni biber

Ostalo: 

• 250 g svježih listova za lazanje, oko 6 listova

• 100 g naribane mozzarelle

• oko 2 kašike ulja za kuhanje, npr. maslinova ulja

Priprema

1. Namazati kalup za muffine i posuti ga grizom. Zagrijte rernu - gornja i donja toplina oko 200 stepeni, vrući zrak oko 180 stepeni. 

2. Ogulite luk i bijeli luk te narežite na kockice. Zagrijte ulje u velikom loncu. U njemu popržite mljeveno meso da postane mrvičasto. Dodajte luk i bijeli luk. Dodajte so, biber i origano. Dodajte pasirani paradajz i pustite da se umak kuha 5 minuta, po potrebi dodatno začinite.

3. Nasitno nasjeckajte bosiljak. Pomiješajte ricottu, vrhnje i polovinu nasjeckanog bosiljka, dodajte so i  biber.

4. Narežite listove za lazanje na četiri dijela. Čvrsto utisnire po četvrtinu u svaku udubinu kalupa za muffine. Svaki napunite sa 1 kašikom mesnog sosa i 1 manjom kašikom smjese od ricotte. Pritisnite drugi list za lazanje na vrh i nekoliko puta dodajte smjesu sosa i ricotte da napravite 2 sloja. Mini lazanje pospite mozzarellom. Rubove tijesta tanko premažite uljem za kuhanje. Stavite kalup za muffine na sredinu zagrijane rerne te pecite 18 - 20 minuta.

5. Izvadite kalup za muffine iz rerne i ostavite da odstoji na rešetki nekoliko minuta. Izvadite mini lazanje iz kalupa, po želji pospite bosiljkom te poslužite.