Pošto čitavom Evropom, ali i svijetom vlada 'Baby Lasagna manija', imamo recept koji će zasigurno biti hit.
Riječ je o 'baby lazanjama', odnosno, mini lazanjama, finoj inačici popularnih klasičnih lazanja. Ovo jelo voljet će veliki i mali gurmani, a još bolje i zvuči, kada pozovete prijatelje na baby lasagna.
Lazanje su omiljeni talijanski klasik, a pošto je ovogodišnji predstavnik Hrvatske na Euroviziji doslovno zaludio svijet, donosimo recept za baby (mini) lazanje. Riječ je o klasiku u mini formatu koji se pravi u kalupu za muffine. Naravno, sve je tu kao i kod klasičnih lazanja: fini sos od mljevenog mesa, paradajza i svježe ricotte između listova tjestenine, malo bosiljka te nježno rastopljena mozzarella na vrhu. Ukusan finger food za svaku zabavu!
Sastojci
Za kalup za muffine (od 12 komada):
• malo ulja za podmazivanje
• 1 kašika griza
Za sos od mljevenog mesa:
• 100 g luka
• 1 čehno bijelog luka
• 3 kašike ulja za kuhanje
• 350 g miješanog mljevenog mesa
• 1 mala kašika soli
• svježe mljeveni biber
• 1 mala kašika origana
• 400 g pasiranog paradajza
Za smjesu od ricotte:
• malo bosiljka
• 250 g ricotte sira
• 75 g punomasnog vrhnja
• so
• svježe mljeveni biber
Ostalo:
• 250 g svježih listova za lazanje, oko 6 listova
• 100 g naribane mozzarelle
• oko 2 kašike ulja za kuhanje, npr. maslinova ulja
Priprema
1. Namazati kalup za muffine i posuti ga grizom. Zagrijte rernu - gornja i donja toplina oko 200 stepeni, vrući zrak oko 180 stepeni.
2. Ogulite luk i bijeli luk te narežite na kockice. Zagrijte ulje u velikom loncu. U njemu popržite mljeveno meso da postane mrvičasto. Dodajte luk i bijeli luk. Dodajte so, biber i origano. Dodajte pasirani paradajz i pustite da se umak kuha 5 minuta, po potrebi dodatno začinite.
3. Nasitno nasjeckajte bosiljak. Pomiješajte ricottu, vrhnje i polovinu nasjeckanog bosiljka, dodajte so i biber.
4. Narežite listove za lazanje na četiri dijela. Čvrsto utisnire po četvrtinu u svaku udubinu kalupa za muffine. Svaki napunite sa 1 kašikom mesnog sosa i 1 manjom kašikom smjese od ricotte. Pritisnite drugi list za lazanje na vrh i nekoliko puta dodajte smjesu sosa i ricotte da napravite 2 sloja. Mini lazanje pospite mozzarellom. Rubove tijesta tanko premažite uljem za kuhanje. Stavite kalup za muffine na sredinu zagrijane rerne te pecite 18 - 20 minuta.
5. Izvadite kalup za muffine iz rerne i ostavite da odstoji na rešetki nekoliko minuta. Izvadite mini lazanje iz kalupa, po želji pospite bosiljkom te poslužite.